Σε λιγες μέρες ξεκινάει η ελεύθερη μετακίνηση από νομό σε νομό στη χώρα μας, με τις τελευταίες πληροφορίες να βάζουν στο τραπέζι και τα self test.

Ads

Ειδικότερα η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό σταματά να ισχύει με το άνοιγμα του Τουρισμού και τις επίσημες ανακοινώσεις να γίνονται την Πέμπτη 13 Μαΐου από τον υπουργό Τουρισμό.

Ετσι δεν αποκλείεται αντί για 15/5 να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου (μετακίνηση από νομό σε νομό) από το πρωί της 14ης Μαΐου και όχι από τις 15/5 όπως είναι γνωστό έως σήμερα.

Ωστόσο, αυτό που εξετάζουν ειδικοί και κυβέρνηση είναι για τα ταξίδια στα νησιά να προηγηθεί self test για κάθε ταξιδιώτη και ίσως και pcr 72 ώρες πριν το προγραμματισμένο ταξίδι.

Ads

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντίστοιχοι έλεγχοι (self test – pcr) να μην είναι υποχρεωτικοί για την μετακίνηση στην ενδοχώρα και να ισχύει ισχυρή σύσταση.

Παράλληλα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τις βεβαιώσεις εμβολιασμού οι οποίοι δεν θα χρειάζεται -εκτός νέου απροόπτου- να εξετάζονται με self test ή να προχωρούν σε pcr.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος από:

  • 4 Μαΐου γίνεται ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα -τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία- με το άνοιγμα του Τουρισμού και την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων. Την ίδια μέρα γίνεται το πρώτο βήμα στο χώρο του Πολιτισμού με το άνοιγμα των μουσείων.
  • 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ταυτόχρονα επανεκκινούν οι πρακτικές, και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα ωδεία.
  • 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.
  • 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%.