Την οδό της αποσυμπίεσης και της «ενδιάμεσης λύσης» που θα επιτρέψει την απεμπλοκή της αξιολόγησης και την – προσωρινή τουλάχιστον – ανακωχή μεταξύ ευρωζώνης, Ελλάδας και ΔΝΤ φαίνεται να προκρίνει ο ευρωπαϊκός άξονας των δανειστών, υπό το βάρος και της προσφυγικής κρίσης.

Ads

Το σχέδιο – το οποίο πάντως παραμένει ακόμη ατελές και ασαφές σε πολλά σημεία του – θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup και, ουσιαστικά, προβλέπει μια ολιγόμηνη… παρένθεση στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Είναι το σενάριο που έχει εκπονηθεί από την πλευρά της Κομισιόν, φέρεται να έχει τη σιωπηρή αποδοχή του Ταμείου και, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, δίνει ανάσα και στην ελληνική πλευρά παρ’ ότι απομακρύνει τη συζήτηση και τη λύση για το χρέος.

Ρόλος «τεχνικού συμβούλου» ή «παρατηρητή»

Το δε γενικό του πλαίσιο βασίζεται σε τρεις άξονες: Προβλέπει ότι η τρέχουσα αξιολόγηση θα κλείσει με το ΔΝΤ σε ρόλο «τεχνικού συμβούλου» ή «παρατηρητή», τα μέτρα που θα ληφθούν για να εκταμιευθεί η δόση των 5,7 δις θα συμφωνηθούν αποκλειστικά και μόνον ανάμεσα στην Αθήνα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αμέσως μετά – το πιθανότερο στις αρχές του καλοκαιριού – θα ανοίξει η παράλληλη διαπραγμάτευση για την υπογραφή ενός τρίτου, διμερούς και ξεχωριστού Μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Ταμείου στο οποίο πια θα περιλαμβάνεται και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Ads

«Ούτως ή άλλως, το διμερές Μνημόνιο με το Ταμείο έχει ακυρωθεί και η υπογραφή του νέου δεν επείγει, αφού δεν υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης του νέου προγράμματος από το ΔΝΤ», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές που δεν κρύβουν ότι θα προτιμούσαν η εν λόγω λύση να έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Η μόνιμη αποχώρηση του Ταμείου όμως είναι κάτι που δεν συζητείται καν από το Βερολίνο, ως εκ τούτου η ολλανδική προεδρία αναμένεται να θέσει αύριο στο τραπέζι του Eurogroup το σενάριο μιας «μεταβατικής αξιολόγησης» και περιόδου, χωρίς ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ.

Επιστρέφει το κουαρτέτο

Εάν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή, αυτό το σενάριο θα αποτελέσει και το διαβατήριο για την επιστροφή του κουαρτέτου εντός της εβδομάδας στην Αθήνα, ενώ το πλέον θετικό του στοιχείο για την ελληνική πλευρά είναι πως θα οδηγήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης πιθανότατα έως τα μέσα Απριλίου με σχετικά διαχειρίσιμα, και ήδη προεξοφλημένα, μέτρα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος και το ασφαλιστικό.

Το αντάλλαγμα, ωστόσο, που ζητά ρητά η ευρωπαϊκή πλευρά είναι η ταχεία προώθηση των εκκρεμών, διαρθρωτικών «μεταρρυθμίσεων». Σ’ αυτές δε τις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, την πρώτη θέση έχουν η λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και η ριζική λύση στα κόκκινα δάνεια – ένα ζήτημα, στο οποίο επιμένει με μεγάλη ένταση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η αρνητική πλευρά του σχεδίου απεμπλοκής είναι πως, στην πράξη, απλώς μεταθέτει τις μεγάλες εκκρεμότητες: Τη λύση στο θέμα του χρέους – την «Ιθάκη» μας κατά τον Αλέξη Τσίπρα – και, κυρίως, τη μορφή και έκταση που θα έχει η ελάφρυνσή του.

Και σ’ αυτή την τελική, εθνική εκκρεμότητα, το ΔΝΤ θα έχει και ρόλο και λόγο έχοντας ήδη διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση, και πρωτίστως προς την Ευρώπη, πως όσο πιο περιορισμένη είναι η ελάφρυνση του χρέους τόσο πιο σκληρά θα πρέπει να είναι τα νέα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να ληφθούν έως το 2018…