Και μετά την καταιγίδα «Ευρυδίκη» που έπληξε τη χώρα προκαλώντας θύματα και μεγάλες καταστροφές ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζήνωνας» αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα. 

Ads

Ο κυκλώνας θα έχει τροπικά χαρακτηριστικά και σε πρώτη φάση θα πλήξει το Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα. 

Σύμφωνα με το meteo.gr ενώ η «Ευρυδίκη» θα μας ταλαιπωρεί με ισχυρές βροχοπτώσεις και αύριο Παρασκευή, ο «Ζήνωνας», θα χτυπήσει το Σάββατο στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα, με ανέμους που θα αγγίξουν τα 7 – 8 μποφόρ – αναμένονται ισχυρότεροι των 100 χλμ την ώρα. 

Είναι νωρίς για να διαπιστωθεί η πορεία που θα ακολουθήσει ο κυκλώνας. Δορυφορική εικόνα της NASA (13:30 ώρα Ελλάδας) απεικονίζει τη δημιουργία του Μεσογειακού κυκλώνα «Ζήνωνα» νοτιοανατολικά της Σικελίας.

Τι είναι οι medi-canes

Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται medi-canes, σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes. Συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις. Οι «medicanes»  ή αλλιώς μεσογειακοί τροπικοί κυκλώνες είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που παρατηρήθηκε εδώ και μερικές δεκαετίες στη Μεσόγειο και ακόμη βρίσκεται υπό μελέτη. 

Ads
Οι κυκλώνες αυτοί – οι οποίοι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να προϋπήρχαν, αλλά έγιναν αντιληπτοί από τη δεκαετία του 1980 και μετά χάρη στην ανάπτυξη των δορυφόρων – διχάζουν τους επιστήμονες.

Η μεσογειακή καταγωγή τους κάνει πολλούς να διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τον χαρακτηρισμό «τροπικός». Παρ’ όλα αυτά τόσο οι συνθήκες δημιουργίας τους όσο και τα χαρακτηριστικά τους μοιάζουν πολύ με εκείνα των τυφώνων που γεννιούνται στα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, αν και σε μικρότερα «μεγέθη».

Ο πρώτος μεσογειακός κυκλώνας

Ο πρώτος μεσογειακός κυκλώνας που έχει καταγραφεί επισήμως στην ιστορία – Ιανουάριος 1982 – πέρασε και από την Ελλάδα, ερχόμενος από τη Λιβύη και τη Σικελία. Πέρασε από τα ανοιχτά της Πελοποννήσου, της Κρήτης και της Ρόδου προτού στρίψει για να κατευθυνθεί ξανά προς τη Σικελία. 

Ο πιο καταστρεπτικός ήταν εκείνος που έπληξε τη Γαλλία και την Ιταλία τον Νοέμβριο του 2011 προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και αφήνοντας πίσω του εκτεταμένες καταστροφές και 11 νεκρούς.

Η συχνότητα αλλά και η ένταση των medicanes φαίνεται να βαίνουν αυξανόμενες την τελευταία δεκαετία. Οι προβλέψεις θεωρούν ότι στο μέλλον θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που θα τους κάνει πιο «τροπικούς».