Για «μεγάλη συγκάλυψη του εγκλήματος» καταγγέλει την δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, σχετικά με τον θάνατο της 45χρονης εργάτριας καθαριότητας του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και πολύτεκνης μητέρας Ελένης Καραγιάννη, την ώρα της δουλειάς.

Ads

Η εργάτρια σκοτώθηκε την περασμένη Κυριακή όταν αυτοκίνητο προσέκρουσε στο απορριμματοφόρο στο οποίο επέβαινε.

Όπως καταγγέλθηκε την ίδια μέρα του δυστυχήματος, τόσο η ίδια όσο και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος ήταν ανασφάλιστα.

Η δημοτική αρχή διέψευσε τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι παρότι η αρχική σύμβαση της εργάτριας είχε λήξει από τα μέσα Δεκεμβρίου, συνήφθη νεότερη σύμβαση και η 45χρονη εργαζόταν «νόμιμα και με ασφάλιση».

Ads

Ωστόσο, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», στοιχεία από δημόσια έγγραφα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις αρχικές καταγγελίες και να προσθέσουν νεότερες, που δείχνουν πρόσληψη… μετά θάνατον.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου θέλησε να προβεί σε «μεγάλη συγκάλυψη του εγκλήματος», αναρτώντας στη «Διαύγεια» μία ημέρα μετά το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα απόφαση του δημάρχου (με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου), Βλάση Τσιώτου, με την οποία προσλαμβάνονται για πέντε (5) ημερομίσθια η Ελένη Καραγιάννη και ακόμη τρεις εργάτες, δύο εκ των οποίων έχει αναφερθεί ότι βρίσκονταν στο απορριμματοφόρο τη στιγμή του δυστυχήματος (ΑΔΑ:ΨΕ3ΨΩΞΠ-1Γ1).

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά και δεν το παίρνουμε πίσω: Οι συνάδελφοι ήταν ανασφάλιστοι. Αποδεικνύεται στην πράξη αυτό. Ο Δήμος Ξυλοκάστρου κρύβεται. Στη “Διαύγεια” αναρτήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας [σ.σ. ώρα 14.28] η απόφαση που αναφέρεται, υποτίθεται, στην πρόσληψη των εργαζομένων, ενώ το βράδυ της Δευτέρας ενημερώθηκε το σύστημα “Εργάνη”», καταγγέλλει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

«Πρόκειται για μεγάλη συγκάλυψη και απάτη. Ο συγκεκριμένος δήμος έχει καταγγελθεί ότι από Δεκέμβρη μήνα πληρώνει εργαζόμενους με μαύρη εργασία. Περιμένουμε τον αρμόδιο εισαγγελέα να πράξει τα δέοντα. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια. Το σίγουρο είναι ότι χάθηκε η ζωή μιας εργαζόμενης», τονίζει ο κ. Τράκας στην εφημερίδα, απαιτώντας «να τιμωρηθούν παραδειγματικά όποιοι έχουν εγκληματήσει σε βάρος εργαζομένων των ΟΤΑ».

Οι πρώτες καταγγελίες ότι η νεκρή εργάτρια και ακόμη δύο μέλη του πληρώματος ήταν ανασφάλιστοι έγιναν αμέσως μετά μετά το δυστύχημα, μέσω ανακοίνωσης της ΔΑΣ-ΟΤΑ και δηλώσεων του προέδρου της ΠΟΠ-ΟΤΑ, Μ. Δαρδαμάνη, που επικαλέστηκε σχετική ενημέρωση του τοπικού Σωματείου Εργαζομένων.

Ο ίδιος, μιλώντας τη Δευτέρα στο loutrakiblog.gr, ανέφερε ότι δήμαρχος και αντιδήμαρχος Ξυλοκάστρου «μετά το ατύχημα, άνοιξαν το δημαρχείο, δεν ξέρω τι έκαναν κυριακάτικα εκεί».

Επίσης ότι η ΠΟΠ-ΟΤΑ είχε καταγγείλει τον Δεκέμβριο τη δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης μέρους της αποκομιδής απορριμμάτων.

ΑΔΕΔΥ: Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα

Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «δεν μπορεί κανείς να κάνει ότι “πέφτει από τα σύννεφα”, γιατί το πλαίσιο αυτό έχει διαμορφωθεί έτσι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις όλων των κυβερνήσεων (Καλλικράτης, Κλεισθένης κλπ) ώστε οι ΟΤΑ να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ακόμα και στις μη ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες τους, οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες να μπορούν να τα “νομιμοποιούν” όλα, να κάνουν όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ακόμα και μετά θάνατον προσλήψεις και αναγγελίες προσλήψεων!!!

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει όλο το απαράδεκτο αντεργατικό πλαίσιο και απαιτεί ΑΜΕΣΑ μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους και σε όλες τις κρίσιμες υπηρεσίες, την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων καθώς και μέτρων στήριξης της οικογένειας της συναδέλφισσας.».

24η απεργία στους δήμους

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία  για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας στις 10 το πρωί και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών όπου θα ζητηθεί συνάντηση με τον Μάκη Βορίδη.

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «το εργασιακό “έγκλημα”» στο Δήμο Ξυλοκάστρου ΔΕΝ είναι ένα ακόμη
Εργατικό Ατύχημα. Είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου με ξεκάθαρες τις πολιτικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), που στοχευμένα έχει διαλύσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό δημιουργώντας εν γνώση τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στην Τοπική
Αυτοδιοίκηση.

Είναι πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης η διάλυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.). Είναι επιλογή της κυβέρνησης η πολιτική μηδενικών ελέγχων, η ατιμωρησία και η ασυδοσία, με αποτέλεσμα να επικρατούν στις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α., με κύρια ευθύνη σημαντικής μερίδας των Δημάρχων, η ανομία.

Είναι αδιανόητα προκλητικό, μέρες μετά τον τραγικό θάνατο της άτυχης εργαζόμενης και τα όσα ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας για “μαύρη” και αδήλωτη εργασία, επισήμως το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών να μην έχει παρέμβει και αντίθετα όλοι μας να γινόμαστε μάρτυρες ενεργειών συγκάλυψης του εργασιακού «εγκλήματος» του Δήμου Ξυλοκάστρου.

Το “έγκλημα” ΔΕΝ μπορεί να ΣΥΓΚΑΛΥΦΘΕΙ.

Όλοι να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους.

Το κράτος οφείλει να νομοθετεί, να ελέγχει, να προβλέπει ελεγκτικούς μηχανισμούς, λειτουργικούς και αποτελεσματικούς στη λογική της πρόληψης και να τιμωρεί παραδειγματικά όταν αυτό είναι αναγκαίο. Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) απαξίωσε, ότι είχε απομείνει όρθιο.

Η ατιμωρησία, η ασυδοσία, η πολιτική των μηδενικών ελέγχων και των μηδενικών προσλήψεων έχει οδηγήσει στα σημερινά φαινόμενα που δυστυχώς δεν θα είναι και τα στερνά!!!».