Στα όριά τους είναι πλέον τα νοσοκομεία αναφοράς των Αθηνών. Τρία νοσοκομεία, μάλιστα, που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος του πρώτου κύματος της πανδημίας στην Αττική, το «Σωτηρία», ο «Ευαγγελισμός», και το “Γενικό Νίκαιας” έχουν φθάσει στα όριά τους και εκπέμπουν SOS καθώς δεν είναι βέβαιο πως μπορούν να αντέξουν την αναμενόμενη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, δεδομένου, μάλιστα, πως δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και δεν έχουν αυξηθεί οι ΜΕΘ. 

Ads

 

Ειδικότερα, μετά το νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου η Γενική Συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου δήλωσε χθες πως «με αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, υποδομών κλπ το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα #COVID19», συναγερμό εκπέμπει και ο Ευαγγελισμός, διότι όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, «Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19».

Η κ. Παγώνη τόνισε μιλώντας στον Σκάι την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, επισημαίνοντας πως τα πράγματα δεν εξελίσσονται καθόλου καλά. «Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, τονίζοντας ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο Αττικό, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία.

Ads

«Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», επισήμανε η κ. Παγώνη και πρόσθεσε ότι αυτήν τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορονοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Σοβαρά προβλήματα επίσης, αντιμετωπίζει και το νοσοκομείο Σωτηρία, ενώ πρόσφατα ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ενός άλλου νοσοκομείου αναφοράς, του «Αττικόν»,είχε επισημάνει μιλώντας στο tvxs ότι «οι ΜΕΘ στην Ελλάδα είναι και λίγες και μη λειτουργικές».  

Διαβάστε επίσης στο Tvxs.gr:

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε και η παραίτηση, που υπέβαλε ο συντονιστής των ΜΕΘ της Κρήτης Δ. Γεωργόπουλος καταγγέλλοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης η οποία επέλεξε να στελεχώσει αποκλειστικά την καινούργια ΜΕΘ με ανειδίκευτο ιατρικό προσωπικό αποκλείοντας από την προκήρυξη εξειδικευμένους εντατικολόγους

Χαρακτηριστικό της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία αναφοράς είναι η κατάσταση που επικρατεί στις εφημερίες, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο με πολίτες να συνωστίζονται στην είσοδο, προκειμένου να εξεταστούν στα εξωτερικά ιατρεία.

Μπροστά στη διαφαινόμενη κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων την ερχόμενη Πέμπτη, οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα της κυβέρνησης σε βάρος της υγείας του λαού μας».