Οικονομία και «μεταμνημόνιο» εναντίον… νόμου και τάξης. Ή άλλως, ο Αλέξης Τσίπρας διάλεξε το βήμα της Βουλής για να δηλώσει ότι το δικό του «4ο Μνημόνιο» θα είναι «Μνημόνιο με τον λαό», κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε την αγορά της Κυψέλης για να γυρίσει το παιχνίδι στην ασφάλεια και την καθημερινότητα. Κι ακριβώς πάνω σ’ αυτήν την σημειολογία της χθεσινής μέρας χτίζεται και γυρνά πλέον η πολιτική, και διασταλτικά και προεκλογική, ατζέντα με αμφότερους να ποντάρουν στα προνομιακά τους χαρτιά: Ο μεν πρωθυπουργός στην διάσωση των συντάξεων και στον πρώτο προϋπολογισμό παροχών και ελαφρύνσεων μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, ο δε πρόεδρος της ΝΔ στο δόγμα της ανομίας και του «φαντασιακού success story» που δεν αγγίζει την οικονομική καθημερινότητα των πολιτών.

Ads

Το πιο εκ των δύο «χαρτιών» θα κριθεί βαρύτερο, θα μετρηθεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις. Σε πρώτο χρόνο πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε χθες την, αναμενόμενη, αντεπίθεσή του και χτύπησε στο, εξ αρχής ελλειμματικό, αφήγημα της ΝΔ – εκείνο που προεξοφλούσε μείωση των συντάξεων και παράταση της μνημονιακής λιτότητας.

«Καθώς ερχόμουν», είπε από το βήμα της Βουλής και την συζήτηση για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, «αναρωτιόμουν ποιος θα μπορούσε ένα είναι ο τίτλος της παρέμβασής μου. Θα μπορούσε να είναι “και τώρα τι θα απογίνετε χωρίς βαρβάρους”… Διασώζουμε συντάξεις, μειώνουμε την ανεργία, και αναδρομικά δώσαμε και τις αδικίες αποκαθιστούμε και τις ασφαλιστικές εισφορές μειώνουμε και το κοινωνικό μέρισμα θα το δώσουμε στους συμπολίτες που έχουν χαμηλά εισοδήματα και το κυριότερο όλα τα μέτρα που εξήγγειλα στην ΔΕΘ θα τα υλοποιήσουμε. Και το ερώτημα είναι τι θα απογίνετε τώρα; Πού πήγε το περιβόητο τέταρτο μνημόνιο που με στόμφο εξαγγείλατε ότι έρχεται, και ψάχνω και εγώ να το βρώ;».

Το… πρώτο μέρος της απάντησης Μητσοτάκη ήρθε από τους δρόμους της Κυψέλης – παρεμπιπτόντως, της γειτονιάς του πρωθυπουργού. «Ας έρθει», είπε, «μία βόλτα εδώ στο κέντρο της Αθήνας ο κ. Τσίπρας, να μιλήσει στους συνταξιούχους, να μιλήσει στους μαγαζάτορες, να μιλήσει στους ελεύθερους επαγγελματίες, να μιλήσει στους ανέργους και να τους πείσει για αυτή την Ελλάδα την οποία μόνο ο ίδιος βλέπει». Το δεύτερο μέρος της απάντησης – μαζί με την δεύτερη πράξη της αναμέτρησης – θα δοθεί σήμερα, εντός της Βουλής αυτή τη φορά, στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» και στο πλαίσιο της ερώτησης που έχει καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το άσυλο και την «ανομία» στα Πανεπιστήμια. Κατά τις πληροφορίες, ο αρχηγός της ΝΔ θα κλιμακώσει την πίεση και θα στοχεύσει σ’ εκείνο που η ΝΔ θεωρεί μαλακό υπογάστριο του ΣΥΡΙΖΑ – τις «εκλεκτικές σχέσεις» που καταλογίζει στην κυβέρνηση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Ads

Είναι μια επιλογή με ανταπόκριση στο συντηρητικό ακροατήριο, αλλά είναι και επιλογή εμφανώς αναγκαστική μετά την ακύρωση του βασικού πολιτικού σεναρίου της ΝΔ – του σεναρίου, που ήθελε κατάρρευση του οικονομικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, μείωση των συντάξεων, και πρόωρες κάλπες στημένες πάνω στα συντρίμια των εξαγγελιών Τσίπρα. Είναι επίσης η ίδια επιλογή που έδωσε χθες την δυνατότητα στον Νίκο Παππά να δηλώνει ότι «η ΝΔ έχει υποστεί παταγώδη διάψευση στην οικονομία και η μόνη της ελπίδα είναι να παίζει “κλέφτες και αστυνόμους”». Και που θα αναγκάσει τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίζουν, την μία μετά την άλλη, έως τα μέσα Δεκέμβρη, τις εξαγγελίες Τσίπρα τις οποίες την ίδια ώρα καταγγέλλουν ως «φαντασιακές»…