Την απόδοση μιας λωρίδας επιπλέον για τα αυτοκίνητα στην Πανεπιστημίου πρότεινε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, 27 Ιουλίου, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς το κυκλοφοριακό χάος που έχει δημιουργηθεί, συνέπεια του Μεγάλου Περιπάτου. Η πρότασή του για την επιπλέον μια λωρίδα στα αυτοκίνητα πέρασε με πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, που συνεδρίασε για το ζήτημα.

Ads

Τα προσωρινά μέτρα είχαν επιβληθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση που λήγει στις 21 Αυγούστου 2020 και μπορούσαν να παραταθούν για άλλο ένα τρίμηνο, εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας με συγκεκριμένη απόφαση.

Την απόφαση αυτήν εξασφάλισε ο Δήμαρχος με την σύμπραξη της παράταξης του Παύλου Γερουλάνου. Ο κ. Γερουλάνος, με επιστολή του την περασμένη εβδομάδα άσκησε κριτική στον τρόπο υλοποίησης των μέτρων για τον Μεγάλο Περίπατο και ζήτησε την απόδοση μιας παραπάνω λωρίδας κυκλοφορίας για τα οχήματα στην Πανεπιστημίου. Όπως και έγινε.

Ο Κώστας Μπακογιάννης απέδωσε αυτή την αλλαγή στην αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου κατά 15% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, προφανώς λόγω μέτρων πανδημίας και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ads

Αναλυτικά, ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε τα εξής: «Δύο μήνες μετά την έναρξη του Μεγάλου Περιπάτου, η συνεχής παρακολούθηση και επιστημονική αξιολόγηση του έργου, καθώς επίσης και η δημόσια διαβούλευση μας παρέχουν πλέον σημαντικά στοιχεία και δεδομένα. Έχει έρθει η ώρα να λάβουμε υπόψη μας όλα αυτά, τα οποία μάλιστα συζητήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην Διαπαραταξιακή Επιτροπή με τους εκπροσώπους των παρατάξεων και της επιστημονικής κοινότητας, στις συναντήσεις μας με τους φορείς, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και να προχωρήσουμε στο δεύτερο τρίμηνο της πιλοτικής παρέμβασης, το οποίο ξεκινά στις 21 Αυγούστου».

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων, «η πιλοτική δοκιμή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της οδού Πανεπιστημίου ξεκίνησε με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας όλων των οχημάτων. Εν όψει της αξιολόγησης της πρώτης φάσης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την εφαρμογή του «Μεγάλου Περιπάτου», προχωράμε στη διατήρηση των λωρίδων κυκλοφορίας για τα Ι.Χ. σε τρεις και στην προσθήκη μίας επιπλέον λωρίδας για τη διέλευση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αυστηρά οριοθετημένης. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε μία ακόμα λωρίδα της Πανεπιστημίου για την κυκλοφορία των οχημάτων, ώστε να έχουμε εκτίμηση των κυκλοφοριακών επιπτώσεων, και να προχωρήσουμε στις αποφάσεις για τη διαμόρφωση του τελικού έργου».

Η αξιωματική αντιπολίτευση της Ανοιχτής Πόλης με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο, καταψήφισε την τρίμηνη παράταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της πόλης που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην τοποθέτησή του, ο κ.Ηλιόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η υλοποίηση από τη Δημοτική Αρχή του “Μεγάλου Περιπάτου” δυστυχώς χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και ασυδοσία, ενώ έχει πια αποκτήσει και χαρακτηριστικά καψονιού για τους κατοίκους και τους χρήστες της πόλης, ακυρώνοντας μια πραγματική ανάγκη».