Μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για «κούρεμα» 50% στο ελληνικό κρατικό χρέος που κατέχουν ιδιώτες, ξεκινούν από σήμερα οι διαπραγματεύσεις για τους όρους ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με το IIF, άνω του 90% των τραπεζών αναμένεται να συμμετάσχουν. Την ίδια ώρα, το «κούρεμα» φέρνει ανησυχία στους ιδιώτες, φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκαν Σόιμπλε, έρχεται με… προειδοποιήσεις για τις τράπεζες, αναφορικά με τη συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ads

Νταλάρα: 9 στις 10 τράπεζες στο νέο πρόγραμμα

Ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, δήλωσε ότι τουλάχιστον 9 στις 10 τράπεζες αναμένεται να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ποσοστό άνω του 90% των τραπεζών θα συμμετάσχουν». «Αναμένω ότι η μείωση θα είναι περίπου 100 δισ. ευρώ. Πρόκειται για σχεδόν το 35-40% του ΑΕΠ» σημείωσε.

Πάντως, δεν εμφανίστηκε το ίδιο αισιόδοξος και σε ό,τι αφορά στις αντίστοιχες τοποθετήσεις ασφαλιστικών εταιριών σε ελληνικά ομόλογα «Ίσως χρειαστεί λίγη πειθώ ακόμη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ads

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Π.Χριστοδούλου εκτίμησε πως οι συζητήσεις με τους ιδιώτες θα ολοκληρωθούν εντός του Νοεμβρίου. «Οι επαφές με ιδιώτες επενδυτές που θα ξεκινήσουν για το PSI θα διαρκέσουν 2 έως 3 εβδομάδες. Θα υπάρξουν διάφορες επιλογές που θα προταθούν προς τους ιδιώτες, μία θα μπορούσε να είναι να πάρουν 70% σε ομόλογα και 30% σε μετρητά» επεσήμανε.

Εν τω μεταξύ, ξεκαθάρισε ότι τα 206 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν το εμπορεύσιμο χρέος και επί των οποίων θα εφαρμοστεί η απομείωση του 50%, θα προκύψει ένα νέο χρέος, ύψους 103 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι θα μπορούσε ποσό 70 δισ. ευρώ να αφορά σε νέα ομόλογα και το υπόλοιπο των 33 δισ. ευρώ να συνίσταται στην καταβολή μετρητών. Εναλλακτικές λύσεις είναι η επαναγορά χρέους και η παροχή εγγυήσεων σε κάποιες τράπεζες.

Ανησυχία για τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα
 
Την ίδια στιγμή, αυξημένη είναι η ανησυχία σε ιδιώτες – φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, καθώς δεν γνωρίζουν κατά πόσον θα συμπεριληφθούν στο «κούρεμα». Την Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ, εμφανίστηκε επιφυλακτικός να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα.

«Όλα είναι ανοικτά. Δεν θέλω να κάνω δημόσια τοποθέτηση» αυτή τη στιγμή, είπε, λέγοντας ότι οι όροι για την ανταλλαγή ομολόγων θα καθοριστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο. Επιπλέον, το περασμένο Σάββατο, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο κ. Σαχινίδης επεσήμανε ότι «είναι ανοικτό το θέμα» να χάσουν οι απολυμένοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας το 50% της αποζημίωσης τους – το οποίο πήραν σε ομόλογα.  
 
Τελεσίγραφο Σόιμπλε στις τράπεζες

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε απηύθυνε τελεσίγραφο στους τραπεζίτες, να αποδεχθούν τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σε δηλώσεις του, στο περιοδικό Spiegel.

«Λέγαμε πάντα ότι προτιμούμε το εθελοντικό κούρεμα, έχουμε εξηγήσει όμως επίσης ότι ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος δεν μπορεί να αποκλειστεί» υποστήριξε ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες για τους ιδιώτες πιστωτές.

«Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μέχρι να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Αλλά η πιθανότητα να επιτύχουμε έχει αυξηθεί από την περασμένη εβδομάδα», σημειώνει.