Αξιωματούχος της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, διευκρινίζει πως στο Eurogroup δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με εκταμίευση μέρους της δόσης της Ελλάδας, καθώς θα πρέπει προηγουμένως να γινεί τεχνική επεξεργασία των μέτρων από τους εκπροσώπους των δανειστών. Σημειώνεται πως στην επιστολή του Βαρουφάκη προς τον Ντάισελμπλουμ η ελληνική πλευρά ζητά την άμεση έναρξη των συζητήσεων με συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες. Από την κυβέρνηση επισημαίνουν πως “στο Eurogroup της Δευτέρας θα ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της χώρας, διαδικασία η οποία και θα αποτελέσει το έναυσμα για να αλλάξει το κλίμα αλλά και oι αποφάσεις στην ΕΚΤ”. 

Ads

Ο εν λόγω αξιωματούχος επισήμανε πως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση και φυσικά δεν υπάρχει εικόνα για τις επιπτώσεις των μέτρων. Όπως δήλωσε πρώτα θα αξιολογηθεί το πακέτο από τους εκπροσώπους των θεσμών και μετά θα έρθει προς έγκριση στην ομάδα εργασίας του Eurogroup.

Σχετικά με το ενδεχόμενο τμηματικής εκταμίευσης της δόσης των 7,2 δις ευρώ, ο ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε πως αυτό μπορεί να γίνει αν προηγουμένως υπάρχει πλήρης εικόνα για τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και την κοστολόγησή τους. Επισήμανε ωστόσο πως συζήτηση και αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο δεν πρόκειται να γίνει πριν από το Eurogroup της Δευτέρας γεγονός που σημαίνει πως δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για εκταμίευση μέρους της δόσης.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης αναμένεται τη Δευτέρα στο Eurogroup να παρουσιάσει αναλυτικά και κοστολογημένα το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στην επιστολή που έστειλε στον Γερούν Ντάισελμπλου. Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα το καλοκαίρι, ο αξιωματούχος δήλωσε πως αυτό δεν έχει ζητηθεί και προφανώς προϋπόθεση είναι να υπάρχει σχετικό αίτημα. “Αν δεν υπάρχει αίτημα, δεν μπορεί να υπάρχει και προσφορά”, είπε.

Ads