Ads

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν συμμετοχή στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα μεταξύ του 1995 και του 1997, όταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν η Τανσού Τσιλέρ, δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ. Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Βirgun, ο Γιλμάζ κάνει λόγο για κονδύλια που δόθηκαν τότε ώστε να προκληθεί αποσταθεροποίηση με πραξικόπημα κατά του προέδρου Αλίγιεφ του Αζερμπαϊτζάν και πυρκαγιές σε ελληνικά δάση.

Στην εν λόγω συνέντευξη, ο Μεσούτ Γιλμάζ μίλησε για εγκληματική δράση της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ στην Ελλάδα τη διετία 1995-7, δηλαδή τη χρονική περίοδο με τις μεγάλες πυρκαγιές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Μακεδονίας. Τότε,  σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερωθεί για εμπρησμούς από Τούρκους πράκτορες, αλλά οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σημίτη δεν είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας “Μπιργκιούν”, ο Μεσούτ Γιλμάζ μιλώντας για τα μυστικά κονδύλια της εποχής ανέφερε:

Ads

«Όλοι οι πρωθυπουργοί, όταν τελειώνει η θητεία τους και έρχεται νέος πρωθυπουργός, τον ενημερώνουν σχετικά με το πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν τα μυστικά κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά τον διάδοχό μου, και οι προκάτοχοί μου, έπραξαν το ίδιο».

«Οι Ερμπακάν, Ετσεβίτ και Ντεμιρέλ ενημέρωσαν τους διαδόχους τους για τα μυστικά κονδύλια. Μόνο η Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για τη διάθεση μυστικών κονδυλίων την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά όπου όλες οι άλλες πληροφορίες είναι διαθέσιμες, εκτός από όσες αφορούν τα μυστικά κονδύλια. Κρατικά μυστικά είναι όσα σχετίζονται με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και με τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας.»