«Χρειαζόμαστε ένα πολυετές νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ένα πρόγραμμα που θα ξεπερνά κατά πολύ αυτό που είχαμε συζητήσει πριν από λίγο καιρό» δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Ads

«Θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν τώρα οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μια διαδικασία στον ESM. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υποβάλει αύριο την πρότασή του και έχουμε κάθε διάθεση να την κοιτάξουμε, να την συζητήσουμε και να δούμε αν θα μπορέσει να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης από δω και πέρα» σημείωσε. 

Κατόπιν τόνισε ότι «θα πρέπει να ζητήσουμε εντολή από το γερμανικό κοινοβούλιο για να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε. Αυτό θα πρέπει να γίνει επί συγκεκριμένων λεπτομερέστατων προτάσεων μέχρι την Πέμπτη. Έχουμε ελάχιστες ημέρες για να δούμε πως θα πάμε παρακάτω».  

Για τις προτάσεις σημείωσε ότι θα πρέπει να περιλαμβάνουν αυτές που είχαν ήδη κατατεθεί καθώς και συμπληρωματικές. «Αν ανοίξουμε διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων θα έχει ένα νόημα» επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι μόνο το αίτημα δεν αρκεί. 

Ads

Τόνισε ακόμη ότι «πρέπει να δούμε τι προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες πειστούν ότι όλα τα στοιχεία που ζητούνται θα υπάρξουν. «Δεν είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξουν» συμπλήρωσε. 

Αναφορικά με το ελληνικό δημοψήφισμα η Άγκελα Μέρκελ είπε: «σεβόμαστε το δημοψήφισμα αλλά η απόφαση για το ευρώ είναι μια απόφαση 19 χωρών. Μπορεί να ενίσχυσε τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και οι απαιτήσεις των άλλων 18 δεν έχουν περιοριστεί αντίθετα έχουν γίνει πιο πιεστικές». «Την Κυριακή θα υπάρξει Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή και των 28 κρατών της ΕΕ γιατί το αποτέλεσμα θα έχει επιπτώσεις σε όλους» πρόσθεσε. 

Ερωτηθείσα εάν στη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράλληλου νομίσματος, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που αφορά τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. 

Τέλος όταν ρωτήθηκε αναφορικά με τη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους υποστήριξε ότι δεν τίθεται προς το παρόν τέτοιο θέμα και ότι θα ήταν αντίθετο προς τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Τέλος επανέλαβε ότι υπάρχει η δέσμευση του 2012 για αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα, σε περίπτωση που εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.