Το ενδεχόμενο ενός Grexit που επανέρχεται μέσω δημοσιευμάτων και δηλώσεων στο παρά πέντε του Eurogroup στο οποίο θα συζητηθεί το αίτημα της Ελλάδας για παράταση της δανειακής σύμβασης τέθηκε και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι. «Δε γνωρίζω να υπάρχουν σενάρια για Grexit, η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και θα παραμείνει» ήταν η δήλωση του Ολάντ ενώ η Μέρκελ πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ».

Ads

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις στην ουσία των διαβουλεύσεων και στάθηκε στο γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει σχετική ψηφοφορία στην Bundestag. «Ευχόμαστε να υπάρξει μία βελτίωση στην ουσία των όσων είπαμε, ώστε να μπορέσουμε να ψηφίσουμε στην ομοσπονδιακή Βουλή την επόμενη εβδομάδα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
 
Ζήτησε επίσης να υπάρξουν περισσότερες διευκρινίσεις στο ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, ωστόσο παρέπεμψε για περισσότερες λεπτομέρειες στους υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης. «Θα κάνουμε τα πάντα, προκειμένου η πορεία της Ελλάδας να συνεχιστεί» υπογράμμισε.


 

Αναγνώρισε και επανέλαβε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες, όμως υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας. Στη συνέχεια τόνισε ότι στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. «Θα καταβάλλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να γίνει αυτό» πρόσθεσε.

Έχουμε την ευθύνη ώστε να εφαρμοστούν οι συμφωνίες, όπως επίσης και να εισακουστεί η ψήφος του ελληνικού λαού, δήλωσε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ. Σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Πρέπει να κάνουμε το παν, τόσο εμείς, όσο και η ελληνική κυβέρνηση για τη μέγιστη συνοχή στην Ευρωζώνη».  
 
Σε ερώτηση για ενδεχόμενο Grexit, ο Γάλλος πρόεδρος, απάντησε πως δεν γνωρίζει κανένα τέτοιο σενάριο, ούτε και είναι στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης κάτι τέτοιο.
 

Ads