Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος της, των Χριστιανοδημοκρατών, υποστήριξε, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ήταν ο καθοριστικός άνθρωπος» για τη σωτηρία της Ευρώπης σε αυτή την «κρίσιμη δοκιμασία».

Ads

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση, οι Μέρκελ και Σόιμπλε είχαν έρθει σε ρήξη, όπως ανέφεραν και πολλά γερμανικά μέσα, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμενε σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Μάλιστα γερμανικά και διεθνή μέσα σημείωναν πως η Μέρκελ, λόγω της εμμονής του Σόιμπλε, ήθελε να τον θέσει εκτός διαπραγμάτευσης. Τελικά το ζήτημα τέθηκε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, και όχι στο Eurogroup, με τη συμφωνία να κλείνει στη Σύνοδο Κορυφής.

Ενώπιον κομματικού ακροατηρίου και καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας παραμένει πιο δημοφιλής από την ίδια στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών αλλά και στην γερμανική κοινωνία, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τις «εγκάρδιες ευχαριστίες» της προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε. Όπως είπε η Ευρώπη δεν έχει υπερβεί την κρίση του ευρώ και πρόσθεσε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «τα λάθη της ίδρυσης της ευρωζώνης».

Αναφερόμενη στο ελληνικό ζήτημα είπε: «Μέχρι το τέλος Ιουνίου, τις αρχές Ιουλίου, είχαμε τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση». «Πρώτα για την ολοκλήρωση του β’ προγράμματος και μετά μέχρι βαθιά μέσα στο καλοκαίρι, έπειτα από ένα άνευ προηγούμενου πέρα-δώθε της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης με δημοψήφισμα και νέες εκλογές, για ένα νέο, τρίτο πρόγραμμα, αυτή τη φορά υπό τον ESM. Ήταν μια κρίσιμη δοκιμασία – για εμάς, αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης», δήλωσε και συνέχισε:

Ads

«Στο τέλος, καθοριστικός ήταν ο υπουργός μας των Οικονομικών, ο οποίος πίεζε συνεχώς προκειμένου να αποφασιστεί ένα πρόγραμμα μόνο με βάση τα κριτήρια που για μας ήταν και συνεχίζουν να είναι σημαντικά: καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή. Ίδια ευθύνη και αλληλεγγύη πάνε μαζί και αυτό πρέπει να παραμείνει έτσι. Εγκάρδια ευχαριστώ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Καταλήγοντας, υποστήριξε πως στόχος πρέπει να είναι η Ευρώπη να βγει πιο ισχυρή από την κρίση και διευκρίνισε ότι «παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες επιτυχίες – ανάπτυξη στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και ιδιαίτερα στην Ιρλανδία – πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε ξεπεράσει πλήρως αυτή την κρίση. Τα λάθη της ίδρυσης της ΟΝΕ δεν έχουν διορθωθεί».