Η Ελλάδα  πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες στέγασης των προσφύγων, σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. 

Ads

«Mε βάση το αρχικό σχέδιο η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει παράσχει στέγη σε 50.000 πρόσφυγες έως το τέλος του 2015» αναφέρει η Μέρκελ στην Bild am Sonntag.

«Οι καθυστερήσεις πρέπει να επιλυθούν τάχιστα καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την αξιοπρεπή στέγασή τους», σημειώνει η καγκελάριος.

«Γνωρίζω από τις συνομιλίες με τον Αλ. Τσίπρα ότι θέλει να το πράξει αλλά χρειάζεται τη βοήθειά μας και για αυτό το λόγο η ΕΕ πρέπει και θα σταθεί αλληλέγγυα στην Ελλάδα» προσθέτει. 

Ads

Τονίζει ακόμη ότι η Αυστρία και Βαλκανικά κράτη με την απόφασή τους να σφραγίσουν τα σύνορα φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Θετικός προς τις χώρες Βίζενγκραντ ο σύμμαχος της Μέρκελ

Στον αντίποδα, ο Βαυαρός σύμμαχος της Μέρκελ υπογράμμισε σε δηλώσεις του πως η απόφαση των κρατών του Βίζεγκραντ «έχει ωφελήσει τη Γερμανία, καθώς δέχεται πλέον λιγότερους μετανάστες». 

«Έχει σημειωθεί μια σημαντική αλλαγή στο προσφυγικό λόγω του κλεισίματος των συνόρων σε όλη τη βαλκανική διαδρομή», ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις στο περιοδικό Der Spiegel ο κυβερνητικός εταίρος Χορστ Σιχόφερ.

Μεζιέρ: Δεν υπάρχει αθέμιτη επιβάρυνση της Ελλάδας 

Για «αξιοπρόσεκτη» ανθρωπιστική προσφορά της Τουρκίας στο προσφυγικό έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ο οποίος δήλωσε την αντίθεσή του με το ενδεχόμενο η χώρα του να παραλαμβάνει πρόσφυγες από την Ελλάδα. Αντιθέτως, τάχθηκε με δηλώσεις του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse υπέρ της άμεσης παραλαβής προσφύγων από την Τουρκία.

Αν και υποστήριξε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε μια δύσκολή κατάσταση» εντούτοις χαρακτήρισε την κατάσταση διαχειρίσιμη δεδομένου, όπως λέει, ότι η χώρα έχει 11 εκατομμύρια κατοίκους και «έχουν έρθει τώρα περίπου 25.000 πρόσφυγες». Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, αν λάβει κανείς υπόψη τη βοήθεια που παρείχαν στην Ελλάδα άλλα κράτη, τότε δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «αθέμιτη επιβάρυνση».