Στον προκάτοχό της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, επιδιώκει να μεταφέρει την ευθύνη για την κρίση χρέους, προεκλογικά, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, βάζοντας την Ελλάδα στο κέντρο του κάδρου και δηλώνοντας ότι ο πρώην καγκελάριος δεν έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα την είσοδο στην ευρωζώνη.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Σόιμπλε: Στα 11 δισ. ευρώ το επιπλέον ποσό για την Ελλάδα

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση μπροστά σε 1.000 υποστηρικτές της η Μέρκελ δήλωσε κατηγορηματικά: «Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να μπει στο ευρώ».
 
«Ο καγκελάριος Σρέντερ δέχτηκε την είσοδο της Ελλάδας και αποδυνάμωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και οι δύο αποφάσεις ήταν θεμελιωδώς λανθασμένες και ήταν η αφετηρία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα» πρόσθεσε.
 
Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την επιθυμία της να δει ένα ισχυρό ενιαίο νόμισμα, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μεταρρυθμίσεων στις χώρες που παλεύουν, όπως η Ελλάδα.
 
«Το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα. Για αυτό το λόγο, έχουμε δείξει αλληλεγγύη, αλλά η αλληλεγγύη πάντα συνδέεται με την ευθύνη για μεταρρυθμίσεις στις χώρες που βιώνουν την αλληλεγγύη μας» τόνισε.