Πριν το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για νέο πρόγραμμα, δήλωσε ενώπιον της γερμανικής Βουλής, η Άνγκελα Μέρκελ. «Είναι δικαίωμα της Ελλάδας να διοργανώσει δημοψήφισμα» τόνισε, ωστόσο, πρόσθεσε ότι και οι υπόλοιπες 18 χώρες της ευρωζώνης έχουν το δικαίωμα να αντιδράσουν. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν μπορεί να συζητηθεί νέο πρόγραμμα χωρίς νέα εντολή από τη γερμανική Βουλή, ενώ υποστήριξε ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στις όποιες περαιτέρω συνομιλίες.

Ads

«Δύσκολες ημέρες για την Ευρώπη, αλλά κυρίως δύσκολες ημέρες για τους Έλληνες. Πριν μιλήσουμε για προγράμματα και αριθμούς, να μιλήσουμε για τους ανθρώπους. Είναι ένας υπερήφανος λαός που περνά δύσκολες ημέρες. Η πόρτα ήταν και πρέπει να μείνει ανοικτή. Το πρόγραμμα έληξε μονομερώς με το δημοψήφισμα, ενώ χθες το δεύτερο πρόγραμμα εξέπνευσε. Με τη λήξη του λείπει η βάση των προτάσεων που είχε γίνει» είπε στην αρχή της ομιλίας της, η Άνγκελα Μέρκελ. 

«Η προκήρυξη ενός δημοψηφίσματος είναι σαφώς πράξη δημοκρατική. Επίσης σαφώς αποτελεί πράξη δημοκρατικής κυριαρχίας των υπόλοιπων “18” να έχουν τη δική τους τοποθέτηση και θέση. Είμαστε 19 κράτη με κοινό νόμισμα που λαμβάνουν αποφάσεις για κοινή ευημερία» δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε: «περιμένουμε τι θα γίνει με το δημοψήφισμα, πριν από αυτό δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για νέο πρόγραμμα βοήθειας. Απαιτείται επίσης η έγκριση της γερμανικής Βουλής». 

Τέλος υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρή σε σχέση με πριν πέντε χρόνια. Τα 18 κράτη μέλη δεν φοβούνται οικονομική καταστροφή επειδή έχει μπει σε αναταράξεις η Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Μπορεί να γίνει συμβιβασμός αρκεί τα πλεονεκτήματα να υπερτερούν των μειονεκτημάτων. Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να παιχτεί στα ζάρια. Το αν μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός πρέπει να το αποφασίσουμε στην κατάλληλη στιγμή».