«Δεν γίνεται στα νερά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, να κυριαρχούν διακινητές» δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας της. 

Ads

Η καγκελάριος επανέλαβε επίσης, πως για την καταπολέμηση της προσφυγικής κρίσης απαιτούνται κοινά ευρωπαϊκά μέτρα. «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει μόνη της την προσφυγική κρίση, αυτή η ιστορική δοκιμασία απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια» τόνισε. 

Υπογράμμισε επίσης, με φόντο τις επαφές ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό, πως «η Τουρκία παίζει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού». Η Μέρκελ ανέφερε πως η Άγκυρα χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη για να χειριστεί την εισροή Σύρων προσφύγων.

«Δεν μπορεί να περιοριστεί το προσφυγικό ρεύμα χωρίς να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Αυτό περιλαμβάνει υποστήριξη στην Τουρκία για την περίθαλψη και την ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες, και περιλαμβάνει επίσης το να συνεργαστούμε με την Τουρκία στην προστασία των συνόρων και την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών» σημείωσε. 

Ads

Στη συνέχεια, υπερασπίστηκε την στάση της στο προσφυγικό αναφορικά με τις ηχηρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας της. 

«Για να αντιμετωπίσουμε την σύγκρουση στη Συρία, χρειαζόμαστε πολιτικό διάλογο με την Ρωσία και τις περιφερειακές δυνάμεις» ανέφερε επίσης.