Το κοινωνικό μέρισμα αλλάζει το κέντρο βάρους της πολιτικής αντιπαράθεσης, η κυβέρνηση προσθέτει στο αίτημα της πολιτικής ηθικής το πρόταγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, και η ΝΔ εγκλωβίζεται δια του… Αδωνι Γεωργιάδη και αμύνεται δια της εκλογολογίας.

Ads

Η ψήφιση, με τη μορφή κατεπείγοντος, αύριο, στην Βουλή του νομοσχεδίου για την διανομή του πακέτου των 1,4 δις (μέρισμα, επιστροφές σε συνταξιούχους και ενίσχυση ΔΕΗ) καταδεικνύει και τον βασικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα: Την ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στο «νέο» και στο «παλιό» – ανάμεσα στην πολιτική της σταδιακής έστω, αποκατάστασης των μνημονιακών κοινωνικών αδικιών και στην πολιτική υιοθέτησης και νομιμοποίησης όσων εξέθρεψαν αυτές τις αδικίες, δηλαδή την φοροαποφυγή των ελίτ και των Paradise Papers.

Άδωνις: «Ετσι δουλεύει το σύστημα»

Την σύνδεση πολιτικής ηθικής και κοινωνικών αδικιών έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξαγγέλλοντας το κοινωνικό μέρισμα και, παραδόξως (;), ο πρώτος που έσπευσε να τον δικαιώσει ήταν ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε χθες πως η φοροαποφυγή αποτελεί «ηθικό δικαίωμα» και ότι «έτσι δουλεύει το παγκόσμιο σύστημα».

Ads

«Αντί να ασχολούμαστε», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ «με το πώς θα πηγαίνει ο καθένας να γλιτώσει τα λεφτά του -γιατί στον καπιταλισμό πάντα οι άνθρωποι θα προσπαθούν να γλιτώσουν τα λεφτά τους, αυτό είναι μία φυσική ανθρώπινη διεργασία- πρέπει να μας απασχολεί κάτι άλλο καλύτερα: Πώς θα κάνουμε τη χώρα μας μία χώρα, η οποία θα έχει τέτοια φορολογία και τέτοια οικονομία, που θα συμφέρει στον άλλον να έχει τα λεφτά του στην Ελλάδα».

Τσίπρας: Άλλο Θράκη, άλλο νησιά Κέιμαν

«Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί με την Ελλάδα της κρίσης», ήταν το σχόλιο με το οποίο απάντησε λίγο αργότερα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, από την Κομοτηνή και το αναπτυξιακό συνέδριο της Θράκης.  Για να προσθέσει ότι «από το πως αντιμετωπίζει κάποιος τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της ίδιας της χώρας να ανοίξει δρόμους ανάπτυξης και πρωτοβουλίες όπως το κοινωνικό μέρισμα που ανακοινώθηκε χθες, από το πως αντιμετωπίζει το θέμα της φοροδιαφυγής, των φορολογικών παραδείσων και των off shore κρίνεται. Αποδεικνύει ποια σχολή σκέψης εκπροσωπεί. Ο καθένας καταλαβαίνε τη διαφορά ανάμεσα στη Θράκη και τα νησιά Κέιμαν».

Ακόμη πιο αιχμηρά, κυβερνητικό στέλεχος έλεγε χθες το βράδυ ότι «για να νομιμοποιήσει την εμπλοκή της Μαρέβα Μητσοτάκη στα Paradise Papers, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μας λέει να κάνουμε την Ελλάδα μια… απέραντη offshore». Ο ίδιος, δε, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η αθώωση της φοροαποφυγής από τον Αδωνι Γεωργιάδη ήρθε την ώρα που ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωνε, από το βήμα του Ευρωκοινωβουλίου «αγανακτισμένος» με τις αποκαλύψεις των Paradise Papers και παρομοίαζε τα δίκτυα των offshore με «βαμπίρ».

Ξαναβλέπει πρόωρες κάλπες η ΝΔ

Σ’ αυτό το κλίμα, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται και πάλι εγκλωβισμένη και απολογούμενη, και επιχειρεί αντεπίθεση μέσω νέων εκλογικών σεναρίων. Ο εγκλωβισμός της είναι ήδη ορατός στο θέμα του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο παρ΄ότι επιχείρησε να αποδομήσει ανακοίνωσε ότι θα το υπερψηφίσει ενώ, μετά και τη «νάρκη» Γεωργιάδη, τα Panama Papers και η εμπλοκή της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να κυριαρχήσουν και πάλι αύριο στη Βουλή.

Ως επικοινωνιακός αντιπερισπασμός ενώπιον αυτής της προοπτικής επιστρατεύεται και πάλι από την Πειραιώς η υπόθεση Καμμένου με προαναγγελία μηνύσεων για το θέμα της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία. Η δε πολιτική διαφυγή αναζητείται με νέες προβλέψεις για πρόωρες κάλπες – προβλέψεις, τις οποίες έκανε χθες από τις Βρυξέλλες ανώτατη πηγή του κόμματος. «Δεν θεωρώ πως θα υπάρχει ουσιαστικό πολιτικό όφελος», είπε αναφερόμενη στο κοινωνικό μέρισμα η συγκεκριμένη πηγή., για να προσθέσει: «Ούτε πρόκειται να μειωθούν οι κατασχέσεις, ούτε οι φορολογικές επιβαρύνσεις. Όσοι επιχείρησαν τέτοιες κινήσεις προς το τέλος της θητείας τους δεν είχαν αποτέλεσμα. Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για εκλογές. Το 2018 θα είναι εκλογικό έτος”.

Η κυβερνητική απάντηση στα εν λόγω σενάρια δόθηκε λίγη ώρα αργότερα από πηγή του Μαξίμου στην Αθήνα. Με την σκωπιτική επισήμανση ότι «η ΝΔ και του χρόνου θα βρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση να προβλέπει πάλι εκλογές, αφού πριν από αυτές, που θα γίνουν το 2019, μεσολαβούν και άλλα κοινωνικά μερίσματα».