H Ντέλια Βελκουλέσκου αναχωρεί απόψε από την Αθήνα μαζί με τους άλλους τρεις, ευρωπαίους, εκπροσώπους του κουαρτέτου. Εάν, όμως, για τους υπολοίπους η επιστροφή θεωρείται δεδομένη – έστω και μετά το καθολικό Πάσχα -, για την κυρία Βελκουλέσκου και το ΔΝΤ υπάρχει πλέον ένα διάπλατα ανοιχτό ερωτηματικό: Μένει ή φεύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα;

Ads

Το ζήτημα του ΔΝΤ και του ρόλου του στην Ελλάδα έχει μπει, με επείγουσα μορφή, στο τραπέζι μετά τις εξωφρενικές απαιτήσεις του Ταμείου και τη σκληρή σύγκρουσή του με την κυβέρνηση – μια σύγκρουση, που οδηγεί στη σημερινή αποχώρηση των θεσμών χωρίς συμφωνία και στο πάγωμα της αξιολόγησης τουλάχιστον για δύο εβδομάδες.
 
Συζητήσεις για «έξοδο» του ΔΝΤ
 
Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει το Ταμείο στο πρόγραμμα, το καταγγέλλει δημόσια και ευθέως για τορπιλισμό της αξιολόγησης και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ζήτημα της μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο συζητείται πλέον σοβαρά και με τους ευρωπαίους πιστωτές.

Κατά τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ επιδεικνύει «εμμονική επιμονή» στην περικοπή των συντάξεων και στην φορολογική προστασία των… εχόντων – γεγονός, που κατήγγειλε δημόσια και το υπουργείο Οικονομικών -, εγείροντας ερωτήματα για το ποιες είναι οι πραγματικές επιδιώξεις του.

«Εφτασαν στο σημείο να μας μιλούν για πρόσθετα μέτρα που ξεπερνούν τα 5 δις κι έκαναν παντιέρα τη μείωση του αφορολόγητου για να προστατευθούν ατ εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ. Δεν υπάρχει ούτε οικονομική, ούτε κοινωνική λογική σ’ αυτό», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.
 
Πολ Μέησον: Εγκληματική αμέλεια

Ads

Ενδεικτικό για το παρασκήνιο της κόντρας είναι και το άρθρο του Πολ Μέησον στο Medioum.com, στο οποίο ο αρθρογράφος του Guardian καταλογίζει στο Ταμείο «τακτική καθυστερήσεων» και «απαιτήσεις που διατυπώνονται επιβαρύνουν δυσανάλογα τους φτωχούς» και ευνοούν τους «έχοντες».

Συνδέοντας, δε, τη νέα καθυστέρηση στην αξιολόγηση με το προσφυγικό, καταλήγει επισημαίνοντας: «Το αδιέξοδο που προκαλείται έχει ιδιαίτερη σημασία, επειδή η Ελλάδα τελεί και υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Η τακτική της τρόικα, αυτή της καθυστέρησης των αποφάσεων που οδηγεί σε παράταση του πόνου της κοινωνίας και της έντασης των πολιτικών εντάσεων μοιάζει – στο πλαίσιο και των προσφυγικών ροών αλλά και της αναδυόμενης και πάλι γεωπολιτικής αστάθειας- με εγκληματική αμέλεια».

Υπό το σκηνικό αυτό, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς τους ευρωπαίους εταίρους ότι η απεμπλοκή επιβάλλει επανεξέταση του ρόλου του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα, και τα σενάρια για πιθανή μεταπήδησή του σε θέση «τεχνικού συμβούλου» επανέρχονται στο προσκήνιο.

Στις Βρυξέλλες, και ειδικά στην Κομισιόν, η αποχώρηση του Ταμείου δεν αποτελεί πλέον ταμπού και κοινοτικοί κύκλοι συζητούν το εν λόγω σενάριο, θεωρώντας ότι η άκαμπτη στάση του ΔΝΤ αποτελεί, στην πράξη, κι ένα όπλο πίεσης προς τους ευρωπαίους να συναινέσουν σε ριζική μείωση του χρέους από τη στιγμή που δεν πιέζουν την Ελλάδα να πάρει πιο σκληρά μέτρα.
 
Το… «ραντεβού στην Ειδομένη»

Η μεγάλη καραμπόλα όμως εξακολουθεί να έρχεται από το Βερολίνο, όπου Μέρκελ και Σόιμπλε επιμένουν ότι χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ δεν μπορούν και δεν εγγυώνται πως το ελληνικό πρόγραμμα θα περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο. Είναι μια θέση πάγια μεν, αλλά διαμετρικά πλέον αντίθετη με την εξίσου δεδομένη επιδίωξη της Γερμανίας για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να διαχειριστεί το τεράστιο βάρος του προσφυγικού.

Εξ ου και το «ραντεβού στην… Ειδομένη» που έδωσε – κατά τους FT και τον Πήτερ Σπήγκελ – ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Ντέλια Βελκουλέσκου και τους λοιπούς πιστωτές στην θυελλώδη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, είχε περισσότερο ως αποδέκτη το Βερολίνο παρά την Ουάσιγκτον…