Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η χειρότερη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ όσον αφορά στον αριθμό θανάτων από covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αλλά και στην πρώτη 15αδα παγκοσμίως, εμφανίζοντας καθημερινά μακράν περισσότερους θανάτους από όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Το γεγονός αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που θεωρούν ότι πρέπει άμεσα να δοθεί μια επιστημονική εξήγηση.

Ads

«Δυστυχώς είμαστε κοντά στην θνησιμότητα του προηγούμενου κύματος και αυτό με ανησυχεί ιδιαίτερα. Δεν γίνεται να χάνουν τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι κάθε μέρα και να μην δίνουμε μια εξήγηση. Πρέπει να ερευνήσουμε με επιστημονικό τρόπο την υψηλή θνησιμότητα. Το θέμα έχει τεθεί εντός της Επιτροπής», λέει μέλος της στο tvxs.gr.

Με τους 89 θανάτους που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την Πέμπτη, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος διαμορφώνεται στους 88,57, την ώρα που στην Πορτογαλία ο ίδιος δείκτης είναι 13, στη Σουηδία 4 και στη Γερμανία του οκταπλάσιου πληθυσμού 294. Όπως προκύπτει από πρόσφατη καταγραφή του tvxs.gr, στις 29 Νοεμβρίου η Ελλάδα ήταν στην 14η χειρότερη θέση παγκοσμίως, με τις περισσότερες εκ των χωρών που είναι σε χειρότερη θέση να βρίσκονται στα ανατολικά της Γηραιάς Ηπείρου.

Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η προβολή που κάνει μέχρι το τέλος του έτους το Institute for Health Metrics and Evaluation, με χρήση των επίσημων στοιχείων, και «προειδοποιούν» για αύξηση των θυμάτων που στο τέλος του Δεκέμβρη ενδεχομένως να έχουν ξεπεράσει και τις 24.000. 

image

Ads

Οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ στις βασικές αιτίες

Όπως έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει κλινικοί γιατροί, η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ που εφαρμόζεται κατά κόρον στα ελληνικά νοσοκομεία εξαιτίας της έλλειψης κλινών στις Μονάδες, ισοδυναμεί με υποθεραπεία που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του βαρέως πάσχοντος.

Πολύ πρόσφατη ήταν η δήλωση του διευθυντή ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκου Καπραβέλου, ως απάντηση στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στις ΜΕΘ: «Δεν επιβιώνει κανείς όταν είναι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ. Ο ασθενής κινδυνεύει από την πρώτη ώρα αν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ», είπε στο ΚΟΝΤΡΑ ο γιατρός. «Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, πρόκειται για αρνητή των ΜΕΘ», σχολίασαν οι υγειονομικοί με ανακοίνωσή τους για τους ισχυρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2020 είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό διαδικτυακό περιοδικό Plos One από Έλληνες επιστήμονες μελέτη σύμφωνα με την οποία η θνησιμότητα των ασθενών που δέχθηκαν υποστήριξη μηχανικού αερισμού σε κοινούς θαλάμους είναι πολύ υψηλή, παρότι κατά τι μειώνεται αν οι ασθενείς αυτοί τελικώς μεταφερθούν σε ΜΕΘ.

Πρόσφατα άλλωστε ο εντατικολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στον Αττικόν Νοσοκομείο, Μιχάλης Ρίζος είπε στο  tvxs.gr ότι αυτή την περίοδο στην Ελλάδα συντελείται «μαζική δολοφονία μέσα από μια δήθεν νοσηλεία»