Την ώρα που μαίνεται η αντιπαράθεση με επίκεντρο το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναφορικά με SMS μεταξύ αξιωματικών για «ιδιαίτερη μεταχείριση» τουρκικής ομάδας μπάσκετ παρά τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα, με το Νίκο Χαρδαλιά να απαντά προαναγγέλοντας μηνύσεις, νέες μαρτυρίες για ανάλογες υποθέσεις έρχονται στο φως.

Ads

Συγκεκριμένα, το News247 δημοσιεύει μαρτυρία μέλος ξένου αθλητικού οργανισμού που είχε υποχρέωση στην Ελλάδα, εν μέσω καθολικού lockdown, το οποίο αποκαλύπτει πως κατά την άφιξη της αποστολής δεν έγινε καν θερμομέτρηση.

Σύμφωνα με όσα λέει, τα μέλη παρουσίασαν τα ‘καθαρά’ τεστ και πέρασαν ‘μπάι’, με εκπρόσωπο της ελληνικής ομάδας που τους περίμενε στο αεροδρόμιο, να φροντίζει ώστε να απλοποιηθούν όλες τις διαδικασίες.

Απαντώντας επί του ζητήματος στο News247 ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι “κατόπιν συνεννόησης με τους επιδημιολόγους, δεν περιλάβαμε ποτέ την θερμομέτρηση ως μέτρο για όσους μπαίνουν στη χώρα, γιατί όπως μας είπαν δεν είναι ενδεικτική της όποιας κατάστασης”, καθώς με ένα αντιπυρετικό φάρμακο μπορούν να την παρακάμψουν. Δεν σχολίασε τα της διευκόλυνσης των αποστολών κατά την είσοδο τους στη χώρα και μας παρέπεμψε στην επίσημη ανακοίνωση που είχε εκδοθεί λίγο νωρίτερα.

Ads

Σε αυτήν ξεκαθαρίζεται -μεταξύ άλλων- πως “η μόνη εμπλοκή της Πολιτικής Προστασίας αφορά στην έγκριση του αιτήματος της ομάδας του Παναθηναϊκού και της αεροπορικής εταιρείας FreeBird, για κατ’ εξαίρεση έγκριση της εισόδου της Fenerbahce στη χώρα που υπεβλήθη στις 8 Οκτωβρίου 2020, εξαιτίας της απαγόρευσης πτήσεων από Τουρκία προς Ελλάδα την περίοδο εκείνη και η οποία δόθηκε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και τις υποχρεώσεις προς Euroleague και της FIBA”.

Άλλη μαρτυρία μας, αναφέρει πως στις αρχές της άνοιξης, παίκτης αντιπάλου ελληνικής ομάδας μπήκε στη χώρα με πυρετό (γεγονός που δεν διαπιστώθηκε, αφού δεν ελέγχθηκε), αγωνίστηκε εμπύρετος (η ομάδα του παρεμπιπτόντως, νίκησε) και λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα προστέθηκε στα κρούσματα του συλλόγου του.

Σύμφωνα με το News247, θέλουν παίκτη που προσγειώθηκε σε ‘πράσινη’ χώρα (που δεν ήταν η Ελλάδα) να είχε πυρετό, κατά τη θερμομέτρηση που έγινε στο εκεί αεροδρόμιο -βάσει των κανονισμών της κυβέρνησης του συγκεκριμένου έθνους. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο εμπύρετος έπρεπε να μπει σε ένα δωμάτιο και να μείνει για τουλάχιστον 20 λεπτά εκεί, ώστε να γίνουν δυο ακόμα μετρήσεις -μια ανά δεκάλεπτο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως μετά την τρίτη μέτρηση, ο υπεύθυνος των υγειονομικών αρχών στο αεροδρόμιο ενημέρωσε τον επικεφαλής του, που με τη σειρά του ειδοποίησε την Euroleague. Ακολούθως, η διοργανώτρια αρχή φέρεται να ζήτησε την είσοδο του παίκτη στη χώρα, εξηγώντας ότι είχε Covid-19 έξι μήνες νωρίτερα και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να έχει ξαναμολυνθεί. Στη θερμομέτρηση πριν μπει στο γήπεδο επίσης, είχε πυρετό, με την ομάδα του να υποστηρίζει πως αυτό συνέβη γιατί φορούσε για ώρα καπέλο. Σε κάθε περίπτωση, ο παίκτης έπαιξε με πυρετό. Ο οργανισμός στον οποίον ανήκει δεν τον ανέφερε ποτέ ως κρούσμα -παρ’ όλα αυτά είχε κάποιες απουσίες από ματς ‘με πρόβλημα στους προσαγωγούς’.