Τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ επανέλαβε ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Ads

«Μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5%. Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν πιο φιλόδοξους στόχους πρέπει να δούμε πως θα βγουν οι αριθμοί», δήλωσε.

Εξάλλου, ο Τόμσεν δήλωσε πως στην Ελλάδα πρέπει να υλοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, οι οποίες δεν έχουν γίνει, ενώ έκανε λόγο για ελλείμματα στο ασφαλιστικό και προβλήματα στο φορολογικό. Όπως ισχυρίστηκε κάποιοι φορολογικοί νόμοι εξαιρούν ακόμη και το 60% του συνολικού πληθυσμού.

Επίσης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ και αρχιτέκτονας των ελληνικών μνημονίων, υποστήριξε πως στόχος του Ταμείου είναι η Ελλάδα μέσω μεταρρυθμίσεων να κτίσει ένα πιο μοντέρνο κράτος, με καλύτερο σύστημα προστασίας για τους αδύναμους.

Ads

Σχετικά με το χρέος, επανέλαβε ότι δεν είναι βιώσιμο γεγονός που εμποδίζει το ΔΝΤ να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. Ερωτηθείς αν απηύθηνε επιστολή προς την Κριστίν Λαγκάρντ ζητώντας την πλήρη αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε ότι η επικοινωνία των στελεχών του Ταμείου δεν γίνεται με επιστολές.