Μείωση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30%, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», μετά τα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ. Επίσης, δήλωσε ότι στους επόμενους μήνες η  Ελλάδα θα λάβει για πρώτη φορά πιστοποίηση βιωσιμότητας χρέους. Σε ό,τι αφορά την Εισφορά Αλληλεγγύης και τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μετέθεσε τις τελικές αποφάσεις κατά την παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι η τρόικα ζητά ισοδύναμα μέτρα ακόμη και για τη συζήτηση περί φοροελαφρύνσεων. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε, ακόμη, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, υποστηρίζοντας ότι θέλει να κάνει τη χώρα «ξέφραγο αμπέλι», ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς να την κατονομάζει ότι «καλύπτει τρομοκράτες». Εν μέσω διαδηλώσεων από φορείς και συνδικάτα τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Ads

Διαβάστε επίσης:

«Περνάμε από τη διαρκή κατρακύλα στην άνοδο με ανάπτυξη και με καθημερινή μείωση της ανεργίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, παρουσιάζοντας, όπως ανέφερε, έναν «οδικό χάρτη» για τη μείωση της φορολογίας μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ υποστήριξε ότι «βάζει τα θεμέλια για την νέα Ελλάδα».

Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς  δήλωσε οτι οι τελικές αποφάσεις για τη μείωση, όπως είπε, της Εισφοράς Αλληλεγγύης και αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα γίνουν γνωστές στην επικείμενη παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Σε ό,τι αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, σημείωσε ότι «κάποτε θα γίνει ανταποδοτικός και θα αποδίδεται στην τοπική αυτοδιοίκηση», ενώ προανήγγειλε την μείωση της επιβάρυνσης στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. 

Ads

Επιπλέον, «έκλεισε το μάτι» για αποκατάσταση των μισθών στο Δημόσιο στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Σχετικά με τους ενστόλους, τους οποίους «τιμάμε και αγαπάμε» όπως είπε, τους ευχαρίστησε για «τις θυσίες που κάνουν». «Ξέρετε ότι ήταν απόφαση να ανακουφιστούν. Θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, όσο μας επιτρέπει ο προϋπολογισμός. Θα υπάρξει στα μέτρα του δυνατού άμεση αποκατάσταση των αμοιβών», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκατασταθεί άμεσα το σύνολο των αμοιβών του 2012, αλλά υποστήριξε πως οι αυξήσεις που θα δοθούν θα είναι σημαντικές. Ακόμη, σημείωσε ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση των συντάξεων, ώστε αυτή να επιτυγχάνεται «με το πάτημα ενός κουμπιού».

Μεταξύ των εξαγγελιών ο Αντ. Σαμαράς έκανε λόγο και για στελέχωση και λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, «ώστε να γίνει συντονισμός των εκπομπών που θα εκπέμπουν σε όλη την Ελλάδα και πέρα από τα σύνορα της χώρας».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ – «Όχι» πρόωρες εκλογές

Εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «υπάρχουν και εκείνοι που κάνουν ό, τι μπορούν για να μην ξεπεράσουμε ποτέ την κρίση» και που θέλουν να κάνουν «τη χώρα ξέφραγο αμπέλι». Σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά, «ευθύνες για την κρίση έχουν και εκείνοι που δεν κυβέρνησαν». «Τους δημαγωγούς ο λαός δεν τους εμπιστευέται ποτέ», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Ακόμη, δήλωσε ότι «κόμμα δημοκρατικής ευθύνης δεν είναι αυτό που καλύπτει τρομοκράτες». 

Μάλιστα χαρακτήρισε επικίνδυνους όσους επιθυμούν να οδήγησουν τη χώρα σε εκλογές «σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή». Είχε προηγουμένως κάνει λόγο για αστάθεια που δημιουργείται σε διεθνές επίπεδο από την ουκρανική κρίση καθώς και το Ισλαμικό Κράτος.  Χαρακτήρισε «πολιτική αυτοκτονία» τις πρόωρες εκλογές, σημειώοντας ότι «αν αρχίσει μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία, όλα όσα πετύχαμε θα κινδυνεύσουν να πάνε χαμένα».

«Την ώρα που άλλες χώρες όπως η ΠΓΔΜ εκλιπαρούν να μπουν στο ΝΑΤΟ και δεν γίνονται δεκτές, και ακόμη και η Τουρκία εμποδίζει την είσοδο της Κύπρου, ο ΣΥΡΙΖΑ μας καλεί να φύγουμε και θέλει να το διαλύσει» επανέλαβε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, προσθέτοντας: «Αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ πώς θα έλεγα στον Ερντογάν ότι υπάρχει μόνο μια Κύπρος;».

«Απόδειξη για την ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας μας»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αμφίπολη, που όπως είπε, αποτελούν «απόδειξη για την ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας μας», αφήνοντας αιχμές για όσους «προσπαθούν να οικειοποιηθούν την ιστορία μας».

Το «παρών» στα εγκαίνια της ΔΕΘ έδωσε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε μια προσπάθεια να σταλεί μήνυμα ενότητας εντός ΝΔ. 

Μετά τα εγκαίνια της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο πρωθυπουργός  επισκέφθηκε το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» Νωρίτερα από το βήμα της 79ης ΔΕΘ, κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» είχε αναφερθεί στην παραχώρηση της έκτασης στον δήμο Παύλου Μελά.