Υπέρ της μείωσης των επιτοκίων που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα ο επίσημος τομέας, αλλά και της επιστροφής του συνόλου των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ομόλογα που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της, τάχθηκε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα. Την ίδια στιγμή η διαμάχη ΕΕ και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κορυφώνεται, με αποτέλεσμα να έχει μπλοκαριστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Ads

 
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως θα πρέπει να βρεθεί μία «πραγματική λύση» για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, παρά μία «γρήγορη λύση». Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάν Κοτέ δήλωσε την Τετάρτη πως «η Γερμανία και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ».
 
Η επικεφαλής του ΔΝΤ από τη Μαλαισία σημείωσε πως όλοι οι εταίροι της Ελλάδας έχουν τον ίδιο στόχο: να επαναφέρουν σε τροχιά το πρόγραμμα ανάκαμψης της χώρας.
 
«Όλοι οι εταίροι μοιράζονται τους ίδιους στόχους και τις ίδιες ανησυχίες, με άλλα λόγια να επιστρέψει η Ελλάδα στην οικονομική σταθερότητα, να μπορεί και πάλι να έχει πρόσβαση στις αγορές όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
«Προφανώς, από την πλευρά του ΔΝΤ, περιμένουμε μία πραγματική λύση, όχι μία γρήγορη λύση, και αυτό σημαίνει ξεκάθαρα βιώσιμο χρέος όσο το δυνατόν συντομότερα», πρόσθεσε.
 
Σημειώνεται πως σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε κάποια συμβιβαστική λύση τότε δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως το Βερολίνο επιθυμεί να παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τρόικα, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.
 
image

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στην Αθήνα,  τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα ο επίσημος τομέας, αλλά και της επιστροφής του συνόλου των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ομόλογα που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της.
 
Όπως υποστήριξε με τη μείωση του κόστους δανεισμού στα παλαιά και στα νέα δάνεια του επίσημου τομέα θα δοθεί μία «ανάσα» στην Ελλάδα, χωρίς να θεωρηθεί ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι ξαναβάζουν «το χέρι στην τσέπη».
 
Ερωτηθείς σχετικά για νέο κούρεμα του χρέους δήλωσε πως στην παρούσα χρονική στιγμή «δεν είναι ούτε παραγωγικό, ούτε απαραίτητο», ενώ σημείωσε ότι «μια τέτοια κίνηση δεν είναι συμβατή με την πολιτική συγκυρία».

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για την έξοδο από την κρίση, υποστηρίζοντας πως εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πιστεύουμε ότι μπορεί η οικονομία της χώρας να γίνει μια από τις πλέον ανταγωνιστικές στην Ευρώπη».
 
Ο Νταλάρα έκανε λόγο για «ιστορική» πρόοδο της Ελλάδας στη δημοσιονομική προσαρμογή σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και λιγότερη στις πολιτικές λιτότητας.
 
Αναφέρθηκε επίσης στους άξονες που θα πρέπει να βασιστεί η νέα στρατηγική της Ελλάδας προκειμένου να εξέλθει από την κρίση. Σύμφωνα με τον ίδιο η νέα στρατηγική θα πρέπει να κινείται στους ακόλουθους πέντε άξονες:
 

Ads
  • Πιο ήπια και σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή.
  • Επιπρόσθετη χρηματοδότηση και ρευστότητα για να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται από την παραπάνω πολιτική.
  • Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.
  • Προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η βελτίωση του φορο-εισπρακτικού μηχανισμού, η μείωση του μεγέθους και του ρόλου του δημοσίου στη δημόσια οικονομία, η φιλελευθεροποίηση των αγορών εργασίας και προϊόντων, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.
  • Ανακεφαλαιοποίηση και ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού κλάδου, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία.
O Τσαρλς Νταλάρα συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντηση «συζητήσαμε το πως θα μπορούσε να συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας». Παράλληλα ανέφερε πως «υπάρχει κινητικότητα για τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις».
 
Ο επικεφαλής του IIF επιβεβαίωσε ότι τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης με τον υπουργό Οικονομικών και το θέμα της επαναγοράς ομολόγων για τη μείωση του χρέους, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν βρίσκεται στην Αθήνα για να διαπραγματευθεί αυτό το θέμα, συμπληρώνοντας ότι το «παιχνίδι έχει πάει σε άλλο γήπεδο».