Μείωση της εγγύησης που επιβλήθηκε στους αδελφούς Ψωμιάδη για τα λεγόμενα «45άρια» και τις συμβάσεις έργου της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, υποθέσεις για τις οποίες παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Ads

Με βούλευμα που δημοσιεύτηκε, η χρηματική εγγύηση μειώθηκε από 100.000 ευρώ όπως είχε ορίσει αρχικά το Δικαστικό Συμβούλιο όταν τους παρέπεμψε σε δίκη, σε 70.000 ευρώ, στον καθένα.

Τα αδέλφια Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο ζητώντας τη μείωση της επιβληθείσας χρηματικής εγγυοδοσίας, αίτημα που τελικώς έγινε δεκτό. Αντίθετα, οι εφέτες διατήρησαν τους περιοριστικούς όρους που επιβλήθηκαν εις βάρος τους μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης.

Ανάλογες μειώσεις στις χρηματικές εγγυοδοσίες δέχθηκε το Συμβούλιο για τους υπόλοιπους έξι κατηγορούμενους που περιλαμβάνονται στην ίδια δικογραφία, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται ο πρώην γγ της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ένας πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας και υπηρεσιακοί παράγοντες της ίδιας Υπηρεσίας. Οι εγγυήσεις τους κυμαίνονται, πλέον, από 30.000 έως 60.000 ευρώ (αρχικά 50.000 έως 80.000 ευρώ).

Ads

Σημειώνεται, ότι τα «45άρια» συνδέονται με έργα προϋπολογισμού έως 45.000 ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς. Στο κατηγορητήριο αναφέρονται 456 έργα, κατά την περίοδο 2005 – 2010, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ.

Το άλλο σκέλος της δικογραφίας συνδέεται με συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007 – 2009 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης με εργαζόμενους που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες από αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν. Η ζημιά εδώ για το Δημόσιο αποτιμάται σε πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ