Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών την Πέμπτη.

Ads

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών «έθεσαν και οι θεσμοί τις δικές τους προτάσεις για το φορολογικό».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών άκουσαν τις κυβερνητικές προτάσεις και έγινε συζήτηση επ’ αυτών, παρουσίασαν τη δική τους πρόταση στην οποία το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους των 9.545 ευρώ μειώνεται δραστικά. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πιστωτές θεωρούν ότι το σημερινό ύψος είναι ιδιαίτερα υψηλό, λόγω και των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις εξαιτίας της κρίσης.

Ads

Το σημερινό έμμεσο αφορολόγητο των 9.545 ευρώ προκύπτει από έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ και φθίνει όσο αυξάνεται το εισόδημα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζητούν να υπάρξει μια παραλλαγή του παλαιότερου συστήματος με το σταθερό αφορολόγητο (παλαιότερα ήταν στις 12.000 ευρώ, στη συνέχεια υπήρξαν δύο μειώσεις που το προσδιόρισαν στις 5.000 ευρώ και στο τέλος αντικαταστάθηκε από τη σημερινή έκπτωση φόρου).

Η νέα συνάντηση ορίστηκε για μεθαύριο, Σάββατο.

Αργά το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, με τους εκπροσώπους των πιστωτών με θέμα το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.

Αύριο, στις 11.00 αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».

Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τα κλειστά επαγγέλματα (14.30) και για τη σύσταση του νέου φορέα Δημοσίων Εσόδων (18.00).