Θετικά απάντησε ο ΣΕΒ στην πρόταση της ΓΣΕΕ για σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, προκειμένου να συζητηθούν τα εργασιακά. Σε επιστολή του προς τη ΓΣΕΕ και τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας Ανδρέα Ρουπακιώτη, ζητά όμως να γίνει η συνάντηση μετά τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου, που θα γίνει την προσεχή Πέμπτη 31 Μαΐου. Σημειώνεται πως αύριο, Παρασκευή, ο κ. Ρουπακιώτης συναντάται με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της μετενέργειας.

Ads

«Σε συνέχεια της πρόσκλησής σας και των επιστολών που αντηλλάγησαν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, προτείνουμε και εμείς τη σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης αντί άλλης άτυπης συνάντησης», αναφέρει στην επιστολή ο ΣΕΒ και προσθέτει: «Εν όψει του γεγονότος ότι στις 31 Μαΐου λαμβάνει χώρα η Γενική Συνέλευσή μας, υποβάλουμε την παράκληση η Εθνική Επιτροπή να συγκληθεί μετά την ημερομηνία αυτή».
 
Την Τετάρτη, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών πρότεινε την κατάργηση του νόμου που προβλέπει τη μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22% και την επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων στους έξι μήνες (όπως ίσχυε) αντί για τρεις. Την ίδια ώρα, όμως, ζήτησε και τη μείωση των μισθών που προβλέπονται στις «ευγενείς» συμβάσεις και να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.
 
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), πάλι, εξέφρασε επιφυλάξεις για το «μορατόριουμ» και ζήτησε να συγκληθεί η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης «ώστε ο διάλογος να έχει θεσμική υπόσταση, ώστε η κυβέρνηση που θα εκλεγεί να λάβει σοβαρά υπόψη της τα πορίσματα του διαλόγου». Πρόκειται για μόνιμη επιτροπή, που λειτουργεί στα πλαίσια του υπουργείου Εργασίας. Είναι τριμερής (εργαζόμενοι, εργοδότες και εκπρόσωποι της κυβέρνησης), ενώ προεδρεύει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Μείωση 11% στον κατώτατο μισθό προτείνουν ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ
 
Σήμερα, Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνιών Ελλάδος με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, στη διάρκεια της οποίας κατατέθηκε πρόταση για μείωση 11% του κατώτατου μισθού των εμποροϋπαλλήλων.
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση στο εμπόριο η πρόταση είναι ο κατώτατος μισθός που είναι σήμερα στα 915 ευρώ να κατέβει στα 850 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι δύο πλευρές επεξεργάζονται προτάσεις όπως για παράδειγμα την επαναφορά της επεκτασιμότητας της σύμβασης και σε επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.
 
Νέα συνάντηση αναμένεται να οριστεί την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «…Η ΕΣΕΕ δεν εγκατέλειψε ποτέ την προσπάθεια υπογραφής μιας νέας Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στο εμπόριο και αυτό άλλωστε το αποδεικνύει με την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Για εμάς, ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος διευθέτησης των προβλημάτων. Δεν απογοητευτήκαμε όταν οι θέσεις μας περί παγώματος μισθών δεν έγιναν αποδεκτές από τους άλλους Κοινωνικούς Εταίρους. Έτσι κι αλλιώς η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει πάντα να είναι κοινά αποδεκτή. Δεν επιλέξαμε ποτέ να είμαστε απόντες, αλλά πάντα παρόντες στον Κοινωνικό Διάλογο. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο κύριος ρόλος των Κοινωνικών Εταίρων.
 
Για να κρατήσουμε τις κλαδικές συμβάσεις στη ζωή απαιτούνται: επανασχεδιασμός σε «λευκό χαρτί», επαναπροσδιορισμός «εφ’ όλης της ύλης», επανέναρξη μιας ισχυρής κλαδικής σύμβασης του εμπορίου και επαναφορά της επεκτασιμότητας.
Ας αφήσουμε, λοιπόν, τον χαρτοπόλεμο των επιστολών και ας συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι ζούμε στην ίδια χώρα και οφείλουμε να σηκωθούμε από το τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου με γενναίες αποφάσεις, ρεαλιστικές επιλογές και ειλικρινείς όρους κοινωνικής συμφωνίας.

Επίθεση ΠΑΣΟΚ στο ΣΕΒ
 
Στο μεταξύ, επίθεση στον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με φόντο τα εργασιακά. Αφορμή στάθηκαν χθεσινές διαρροές κύκλων του ΣΕΒ, που εξαπέλυαν πυρά κατά του κ. Βενιζέλου, κατηγορώντας τον πως «πίσω από την πλάτη των κοινωνικών εταίρων συμφώνησε, την τελευταία στιγμή, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με την τρόικα τη μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, κάτι που κανείς κοινωνικός εταίρος δεν είχε διανοηθεί».
 
Η κ. Γεννηματά επανέλαβε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «έχει δηλώσει δημόσια ότι η σκληρή θέση της τρόικας, σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό, διαμορφώθηκε και υπό την πίεση ελληνικών εργοδοτικών και επιχειρηματικών κύκλων που, με τη βοήθεια των νομικών τους συμβούλων, πίεζαν προς την κατεύθυνση αυτή, με συναντήσεις και επαφές που είχαν απευθείας με την τρόικα», επισημαίνοντας όμως πως δεν είχε αναφερθεί ειδικά στον ΣΕΒ.
 
«Σήμερα, οι μάσκες έπεσαν και οι κύκλοι των διαρροών έχουν ονοματεπώνυμο», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά: «”Κύκλοι του ΣΕΒ”, που είχαν προφανώς τη μύγα και μυγιάστηκαν και επιτέθηκαν χθες κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είναι ο ίδιος ο κ. Δασκαλόπουλος. Ο κ. Δασκαλόπουλος, δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει απροκάλυπτα στην προεκλογική αντιπαράθεση».
 
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε: «Ενθουσιασμένος για το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, το χαρακτήρισε “γόνιμο αδιέξοδο”. Γόνιμο, για ποια συμφέροντα; O κ. Δασκαλόπουλος, με τις κινήσεις του αυτές, αλλοιώνει το θεσμικό ρόλο του ΣΕΒ και επιτρέπει στον καθένα να κάνει τις υποθέσεις του για το τι γίνεται την περίοδο αυτή στη χώρα. O κατάλογος των επαφών και συζητήσεων, που είχαν παράγοντες της ελληνικής οικονομίας με στελέχη της τρόικας στην Αθήνα, είναι μακρύς και όχι κρυφός».
 
«Αν ο κ. Δασκαλόπουλος θέλει να δείξει τα φιλεργατικά του αισθήματα, δεν έχει παρά να συστήσει στα μέλη του ΣΕΒ να μη μειώσουν τους μισθούς στις επιχειρήσεις τους και να συμφωνήσουν σε δευτεροβάθμιο επίπεδο τη σύναψη ή την ανανέωση των κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα θέμα με τη λήξη της ισχύος των προηγούμενων συλλογικών συμβάσεων», κατέληξε.
 
Χθες κύκλοι του ΣΕΒ σημείωναν: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες εργοδοτικές οργανώσεις εννοούσε ο κ. Βενιζέλος όταν μιλούσε για διγλωσσία σε σχέση με τα εργασιακά. Μπορούμε όμως να του θυμίσουμε ότι πίσω απο την πλάτη των κοινωνικών εταίρων συμφώνησε, την τελευταία στιγμή, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με την τρόικα τη μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, κάτι που κανείς κοινωνικός εταίρος δεν είχε διανοηθεί».

Ads