Νέα συρρίκνωση των συντάξεων και ενοποιήσεις Ταμείων φέρνει η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, για να αντιμετωπιστεί το κόστος μείωσης των εισφορών και της κατάργησης φόρων υπέρ τρίτων, όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο Μνημόνιο, που επικαλείται το Βήμα της Κυριακής. Σε νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2014, βασισμένο στο γερμανικό μοντέλο, αναφέρεται ο Τύπος της Κυριακής. Για απελευθέρωση των απολύσεων, ατομικό μισθό αντί ενιαίου μισθολογίου, άρση της μονιμότητας και νέες υπεργολαβίες κάνει λόγο η Αυγή.

Ads

Μόνιμο μηχανισμό απολύσεων και ατομικό μισθό αντί ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο Μεσοπρόθεσμο, σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή. Προβλέπεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα άλλοι 3.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2014, ενώ αναμένονται 2.000 απολύσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2015.  

Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι κυβέρνηση και τρόικα σχεδιάζουν, άρση μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους, νέες υπεργολαβίες κι ενοικιάσεις εργαζομένων από το τέλος του 2014, καθώς και καθιέρωση πλαφόν στον αριθμό των εργαζομένων του δημοσίου, χωρίς να προσδιορίζονται όρια και προϋποθέσεις. 

Το Βήμα, αναφέρει ότι το αναθεωρημένο μνημόνιο, προβλέπει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν από τον Ιούλιο με την καθιέρωση ατομικών μερίδων ασφάλισης και της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» στα Ταμεία.

Ads

Το αναθεωρημένο μνημόνιο φέρνει επίσης περικοπές στις παροχές μετοχικών ταμείων και φορέων πρόνοιας. Το φθινόπωρο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Βήματος, θα πραγματοποιηθούν αναλογιστικές μελέτες και θα θεσμοθετηθούν όσα μέτρα κριθούν αναγκαία ώστε να ισχύσουν το 2015. 

Οι αλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο και προβλέπουν την ένταξη όλων των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ. Στο ΙΚΑ θα ενταχθούν όλοι όσοι απασχολούνται με σχέση μισθωτής εργασίας σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στον ΟΑΕΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και στον ΟΓΑ οι αγρότες. Την αυτονομία του θα διατηρήσει μόνο το ΝΑΤ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για νέο ασφαλιστικό, όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, το οποίο χτίζεται με τη συνδρομή και τεχνογνωσία του γερμανικού ΙΚΑ. Η τρόικα έχει θέσει επιτακτικά ζήτημα αλλαγών στις συντάξεις και νέου ασφαλιστικού μέσα στο 2014 ενώ έχει συμπεριληφθεί και ειδικό κεφάλαιο στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στις αλλαγές που θα γίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα –βάσει του «γερμανικού μοντέλου» – πρώτο βήμα αναμένεται να είναι οι ενοποιήσεις των Ταμείων σε τρεις φορείς και από το 2016 – 2017 η δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Σύνταξης.

Οι οκτώ παρεμβάσεις που φέρονται να προετοιμάζονται είναι οι εξής:

  • Ατομικοί λογαριασμοί στην κύρια ασφάλιση: Κάθε εργαζόμενος θα παίρνει σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει
  • Ρήτρα αύξησης εισφορών ή μείωσης συντάξεων και για τα ελλείμματα των Ταμείων κύριας σύνταξης: Αυτόματες αναπροσαρμογές των συντάξεων και εισφορών σε περίπτωση που ξεφεύγουν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες.
  • Ενοποιήσεις Ταμείων για κύρια σύνταξη σε 3 φορείς από το 2015: Το ΙΚΑ θα περιλαμβάνει όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού / δημοσίου τομέα, ο ΟΑΕΕ όλους τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και ο ΟΓΑ τους αγρότες.
  • Ενσωμάτωση επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από το 2015: Συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης
  • Αλλαγές στα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2015: Φραγμός στις πρόωρες συντάξεις πριν τα 62
  • Μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων: Η ενοποίηση των συντάξεων θα γίνει με μείωση και των σημερινών ποσοστών αναπλήρωσης ώστε το συνολικό ποσό να μην υπερβαίνει το 65%.
  • Είσοδος επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης: Τα Ταμεία που θα αποφασίσουν να δημιουργήσουν επιμέρους κλάδοι με συμφωνία εργαζομένων εργοδοτών για συμπληρωματικές παροχές.
  •  Ενα Ταμείο για σύνταξη ως τις αρχές του 2017: Ο Εθνικός Φορέας θα είναι ουσιαστικά το ΙΚΑ μέσω στο οποίο θα λειτουργούν ως τομείς όλα τα επιμέρους ταμεία.