Τη λίστα των VIPs στους οποίους παρέχεται αστυνομική προστασία, φαίνεται να είναι αποφασισμένη να επανεξετάσει η ΕΛ.ΑΣ. με στόχο τις «περικοπές» και την επιστροφή των αστυνομικών σε μάχιμες θέσεις. Σημειώνεται ότι περίπου 2.000 αστυνομικοί υπηρετούν ως προσωπικό ή ασφάλεια σε πολιτικούς και επώνυμα πρόσωπα.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Έθνος», το υπουργείο Δημοσίας Τάξης  φέρεται να προωθεί τη δημιουργία μιας υπηρεσίας που θα υπάγεται απευθείας στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και θα είναι αρμόδια για να αποφαίνεται στα αιτήματα των VIPs για φρούρηση. Μέχρι σήμερα η Κρατική Ασφάλεια είχε επιφορτιστεί με τη φύλαξη των επωνύμων και με δεδομένο ότι στερούνταν σημαντικό αστυνομικό προσωπικό, ζητούσε την απόσπαση αστυνομικών.

Με το νέο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα δοθεί αφενός η αφορμή για επικαιροποίηση της λίστας των ατόμων που διαθέτουν έναν ή και περισσότερους φρουρούς χωρίς να συντρέχουν σοβαροί λόγοι, ενώ παράλληλα θα καταγραφούν και οι πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό της αρμόδιας υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ήδη έχει γίνει επικαιροποίηση της λίστας με τα πρώην πολιτικά πρόσωπα (βουλευτές και υπουργούς) και ο αριθμός των αστυνομικών-φρουρών έχει μειωθεί στο μισό. Επί υπουργίας Πανούση, σημειώνει μάλιστα η εφημερίδα, είχε γίνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα και είχε μειωθεί κατά 40% η διάθεση των αστυνομικών σε πολιτικά και μη πρόσωπα.

Ads