Τη δυνατότητα χρήσης μειωμένου ωραρίου εργασίας από γονείς στον ιδιωτικό τομέα ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, στην οποία όμως παράλληλα υπάρχει και ρύθμιση «αναπλήρωση» των συγκεκριμένων ωρών μέσω υπερεργασίας. 

Ads

Σύμφωνα με την τροπολογία,« κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας, οι εργαζόμενοι γονείς που ήταν δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού (με παιδιά μαθητές έως και την Γ Γυμνασίου) μπορούν, μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2019-2020, με αίτησή τους και κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη, να εργασθούν με μείωση των ωρών του ημερήσιου συμβατικού τους ωραρίου, μέχρι και 25%, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους».

Όπως σημειώνεται, «στην περίπτωση αυτή απασχολούνται πέραν του ωραρίου τους σε άλλες εργάσιμες ημέρες σε χρόνο που συμφωνείται μεταξύ των μερών, κατά ώρες αντίστοιχες των ως άνω ωρών μείωσης του ωραρίου εργασίας τους, χωρίς επιπλέον αμοιβή υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης».

Όπως διευκρινίζει το υπουργίο Εργασίας: «Η διευκόλυνση χορηγείται ανεξάρτητα ή συμπληρωματικά της άδειας ειδικού σκοπού». 

Ads