Η «παρακαταθήκη του Καραμανλή» κόντρα στον «αντι-Τσίπρα»: Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης βάζουν ήδη το γαλάζιο δίλημμα της 10ης Ιανουαρίου, ποντάροντας αμφότεροι στα όπλα που τους έχρισαν τελικούς διεκδικητές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

Ο Βαγγέλης Μείμαράκης, επενδύει στον «αέρα» της διψήφιας διαφοράς του πρώτου γύρου και, κυρίως, στο πολιτικό «τοτέμ» της παράταξης – την καραμανλική στήριξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το όνομά του, αντιπαρατάσσει το ακριβώς αντίθετο: Το προφίλ της ανανέωσης δια του απεγκλωβισμού από τα τα πάσης φύσεως πολιτικά «κληροδοτήματα», το νέο συμπαγές ιδεολογικό στίγμα και, πρωτίστως, το επιχείρημα ότι είναι εκείνος που μπορεί να σταθεί απέναντι και να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα.

Και οι δύο μονομάχοι δίνουν το πρώτο στίγμα αυτής της προεκλογικής τους τακτικής, από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων. Ο Βαγγέλης ΜεΪμαράκης, στην πρώτη επίσημη δήλωσή του διαμήνυσε ότι η «Νέα Δημοκρατία είναι όρθια» και «αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική δύναμη», σπεύδοντας όμως σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά του να προτάξει την διαφύλαξη της «παρακαταθήκης του Καραμανλη».

«Πάμε λοιπόν», είπε, «στις 10 Ιανουαρίου να κάνουμε πράξη το όραμα μας, για μια Νέα Δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, η οποία με τον ανοιχτό συνεδριακό της διάλογο θα δώσει λύσεις στα σημερινά μας προβλήματα, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.

Ads

Μια Νέα Δημοκρατία που βάζει πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον. Μια Νέα Δημοκρατία με ανθρώπινο πρόσωπο, κοινωνικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα, όπως υπαγορεύει η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητοστάκης μιλώντας στο Mega, μετέφερε το δίλημμα από το παρελθόν στο μέλλον, και είπε ότι στις κάλπες της 10ης Ιανουαρίου το διακύβευμα είναι ποιός μπορεί να κερδίσει τον Αλλέξη Τσίπρα.

Υποστήριξε, δε, ότι ο ίδιος μπορεί να κερδίσει περισσότερες κεντρώες ψήφους και να μιλήσει πιο πειστικά στη νέα γενιά.

Πρόσθεσε, δε, ότι θέλει «μια παράταξη που θα μπορεί να εκφράσει και πάλι τουλάχιστον τον κόσμο που είπε «ναι» στο δημοψήφισμα» . Και δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά Μεϊμαράκη λέγοντας ότι ο ίδιος
κέρδισε το στοίχημα της μαζικής συμμετοχής στις εκλογές ενώ ο αντίπαλός του δεν ήθελε αρχικά την εκλογή αρχηγού από τη βάση.

«Εγώ κέρδισα αυτό το στοίχημα, που ήθελα να ανοίξουμε τις πόρτες της ΝΔ στην κοινωνία. Ο κ. Μεϊμαράκης έλεγε κάτι άλλο. Είναι ενδιαφέρον να δούμε τι έχει να πει τώρα για τη συμμετοχή του κόσμου» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να ποντάρει επίσης στην στήριξη, έμμεση ή άμεση, των άλλων δύο υποψηφίων του πρώτου γύρου, του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο τελευταίος ήδη έχει διακηρύξει ότι θα στηρίξει Μητσοτάκη, σε ό,τι αφορά δε τον Απόστολο Τζιτζικώστα, διερευνώνται ήδη γέφυρες, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε ανοίξει μέτωπο μαζί του όπως ο Βαγγέλης ΜεΪμαράκης.

«Είναι ένας νέος άνθρωπος, που θα επιστρέψει στην περιφέρεια, αλλά που έβαλε μια παρακαταθήκη για το μέλλον», ήταν το ενδεικτικό σημερινό σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως είπε, δε, θα μιλήσει μαζί του, όχι για να «κλείσει συμφωνία», αλλά γιατί «η άποψή του είναι απολύτως σεβαστή· έχει ρόλο να παίξει στα πράγματα της ΝΔ και τον κέρδισε ο ίδιος με την τρίτη θέση που έλαβε».

Σε επίπεδο προεκλογικής καμπάνιας, οι πληροφορίες φέρουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να επιλέγει τη «θεσμική γραμμή» και τις και στοχευμένες δημόσιες παρεμβάσεις, χωρίς πιθανότατα ανοιχτές ομιλίες. Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει επικοινωνιακό βομβαρδισμό με τις προγραμματικές του θέσεις, οι οποίες θεωρεί ότι του εξασφάλισαν και την δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο.

Υπό τα δεδομένα αυτά, τα περισσότερα γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ντιμπέητ μεταξύ των δύο, καθώς το επιτελείο Μεϊμαράκη θεωρεί πως δεν έχει λόγους να ρισκάρει τις εντυπώσεις από το προβάδισμά του στον πρώτο γύρο.