Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Η πολιτική απάτη που στήσατε με τον Πάνο Καμμένο αποκαλύφθηκε από τις προγραμματικές δηλώσεις των υπουργών σας. Ο υπουργός κατέθεσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού που αποκαλύπτει την επιστροφή στην ύφεση» είπε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό υπογραμμίζοντας: «πριν οκτώ μήνες κ. Τσίπρα διαβάζατε άλλες προγραμματικές δηλώσεις. Ήταν εντελώς διαφορετικές κι εγώ θα τις καταθέσω». 

Ads

«Ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι έκλεισε οριστικά τη συζήτηση για το Grexit, όμως η αλήθεια είναι ότι εσείς ανοίξατε ξανά τη συζήτηση. Οι κίνδυνοι είναι μπροστά μας, δημιουργήθηκαν από την πρώτη σας διακυβέρνηση. Έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας. Βιαστήκατε να κάνετε εκλογές για να προλάβετε τη φοροκαταιγίδα που θα ερχόταν. Άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές, άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στους φόρους που θα επιβληθούν ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα στηρίξει τα μέτρα φορολόγησης των αγροτών. 


Απόσπασμα από την ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη

«Θέλω να επαναλάβω ότι η ΝΔ θα σταθεί με συνέπεια κι ευθύνη στις ανάγκες της χώρας. Το αποδείξαμε και μετά το δημοψήφισμα – παρωδία που κάνατε. Σας δώσαμε εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης για να μείνει η χώρα στο ευρώ κι όχι για να υπογράψετε ότι ‘να ναι. Τα μέτρα είναι δικά σας. Αν είχατε αποδεχτεί από Γενάρη το mail τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Σας δώσαμε όλοι μαζί μια ψήφο εμπιστοσύνης τέτοια που δεν έχει πάρει ποτέ κανείς Έλληνας πρωθυπουργός. Και εσείς αντί να γίνεται εθνικός ηγέτης, γίνατε κομματάρχης του ΣΥΡΙΖΑ» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ.  

Ξεκαθάρισε επίσης στη ΝΔ «στηρίζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες αλλά μας βρίσκετε αντίθετους σε νέους φόρους και νέες περικοπές. Δεν θα τα ψηφίσουμε». 

Ads

«Συμφωνούμε μαζί μας για το θέμα διευθέτησης του χρέους αφού εσείς το φτάσατε εκεί που το φτάσατε» υποστήριξε στη συνέχεια ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης λέγοντας ότι στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου δεν αναφέρεται τίποτα διαφορετικό από τη συμφωνία του 2012. Αντίθετα υποστήριξε ότι το 2012 ήταν το ανοιχτό το ζήτημα κουρέματος του χρέους ενώ με τη νέα συμφωνία αυτό αποκλείεται. 

«Κύριε πρωθυπουργέ, σας άκουσα να μιλάτε για τους κακούς ολιγάρχες που σας κυνηγούν. Εγώ σας καλώ να πείτε εδώ και τώρα ονόματα. Και σεις κύριε Παππά, φέρτε επιτέλους αυτό το νομοσχέδιο. Τι το κρατάτε; Για να το κουνάτε; Ξέρετε η Ελλαδίτσα είναι μικρή χώρα και όλοι ξέρουμε ποιος στηρίζει ποιον. Ο βρόμικος πόλεμος ο προεκλογικός δεν θα μείνει αναπάντητος. Εμείς με τις 50 υπογραφές μας θα φέρουμε για συζήτηση όλες τις δικογραφίες» υποστήριξε.

Για την παιδεία ανέφερε ότι «δεν μπορεί η αριστεία να είναι ρετσινιά. Δεν μπορούμε να αφήνουμε κουκουλοφόρους να κλείνουν τα πανεπιστήμια. Αυτό δεν είναι πρόοδος. Είναι συντήρηση. Και μην τολμήσετε να αλλάξετε τα βιβλία. Γιατί αν αναφερθούν απόψεις, όπως αυτές του νέου υπουργού παιδείας, για τη γενοκτονία των Ποντίων θα μας βρείτε απέναντι. Μην τολμήσετε». 

«Θέλω να εκφράσω ικανοποίηση που υπήρξε η δήλωση για αναθεωρητική Βουλή. Χρειάζονται αλλαγές μεγάλες που να θωρακίζουν τα μεγάλα ζητήματα. Να βρούμε ρυθμίσεις για να μη διαλύεται κάθε έξι μήνες η Βουλή ώστε να υπάρξει σταθερότητα. Να αλλάξει το άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ώστε να μη μένουν ατιμώρητοι αλλά και να μην εκτοξεύεται λάσπη επί δικαίων και αδίκων. Φέρτε τώρα την πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση για να συμφωνήσουμε και να συζητήσουμε» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

«Στην Ελλάδα όταν είσαι στην κυβέρνηση, δεν είσαι ότι δηλώσεις, είσαι ότι πράττεις. Κι αυτά που πράττετε δεν είναι αριστερά» είπε κατόπιν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Εμείς διαθέτουμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Εκφράζουμε τον κοινωνικό νεοφιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Εκφράζουμε τη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, με κοινωνικό πρόσωπο, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Εσείς τι εκφράζετε ακριβώς; Ψήφο εμπιστοσύνης για εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων; Όλα αυτά τα μέτρα είναι αριστερά; Μας καταγγείλατε ως μερκελιστές και ακραίους νεοφιλελεύθερους. Εμείς δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γιατί δεν είμαστε ακραίοι νεοφιλελεύθεροι. Θα στηρίζουμε τα θετικά αλλά θα λέμε «όχι» στις πολιτικές που επιβαρύνουν την ιδιωτική οικονομία, «όχι» στον κρατισμό, «όχι» στην ανευθυνότητα» είπε ακόμη. «Ψηφίστε μόνοι σας ότι υπογράψατε» κατέληξε και τόνισε: «δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».