Ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ζήτησε τη διεξαγωγή συνεδρίου «πανστρατιάς», όπως είπε, καθώς σημείωσε πως  «η ΝΔ είναι κόμμα του 40%».

Ads

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στο περιθώριο της έκθεσης για τα «40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας», δήλωσε πως το συνέδριο θα πρέπει να γίνει το φθινόπωρο, υποστηρίζοντας πως «τότε το δίλημμα μνημόνιο ή αντιμνημόνιο θα έχει καταπέσει και η τρόικα θα έχει φύγει».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους σημείωσε πως σε αυτό το συνέδριο η ΝΔ θα μπορεί να παρουσιάσει πρόγραμμα και να προχωρήσει σε διορθώσεις οικονομικές και κοινωνικές, που θα της δώσουν αέρα υπεροχής». Ωστόσο όπως υπογράμμισε «αυτές οι διορθώσεις θα είναι πάντα μέσα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Επιπλέον εκτίμησε πως μπορούν να υπάρξουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και εξάντληση της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση. Σε αυτό το σημείο επανέλαβε τη θέση του για απεμπλοκή της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές, λέγοντας πως «εάν υπάρξουν 3 αποτυχημένες προσπάθειες εκλογής ανώτατου άρχοντα, τον λόγο να τον έχει στη συνέχεια ο λαός, με τους ίδιους όμως υποψηφίους».

Ads

Από την άλλη πλευρά, την βεβαιότητά του για το ίδιο θέμα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Κατά τη διάρκεια συζήτησης με βουλευτές της ΝΔ δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς όπως υποστήριξε: «φαίνεται πως πιάνουμε τους 180».

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος της Βουλής διαφοροποιείται από την γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου. Όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεταν προτάσεις δημοψηφίσματος για την πώληση της μικρής ΔΕΗ, η κυβέρνηση υποστήριζε ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί συζήτηση γιατί δεν θα συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 120 υπογραφές. Ο Ευ. Μεϊμαράκης είχε πει από την άλλη ότι γίνεται οι υπογραφές των προτάσεων να συναθροισθούν καθώς ενδέχεται να υπάρχει κοινός τόπος.