Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να διεξαχθεί συζήτηση για το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», μετά από σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ακόμη κι αν δεν συγκεντρώνονται οι 120 υπογραφές που απαιτούνται από το Σύνταγμα σε μία μόνο πρόταση αλλά σε περισσότερες με παρόμοιο περιεχόμενο.

Ads

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το skai.gr, ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνει πως ο ίδιος θα κινηθεί θεσμικά και μόλις κατατεθούν οι προτάσεις, θα ζητήσει γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, ώστε να διαπιστωθεί εάν το περιεχόμενό τους είναι ομοειδές, κάτι που θεωρείται αναγκαίο για να προσμετρηθούν οι υπογραφές και να φτάσουν τον απαραίτητο αριθμό των 120 βουλευτών.

Σε αυτή την περίπτωση, προσθέτει, η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί η σχετική πρόταση (ή οι προτάσεις) για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», η οποία για να περάσει θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τουλάχιστον 180 βουλευτές.

Πάντως, σε κάθε, η πρωτοβουλία για το έκτακτο άνοιγμα της Ολομέλειας της Βουλής το έχει η κυβέρνηση.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το 2008, όταν είχε τεθεί θέμα δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας και είχε γίνει η σχετική συζήτηση στη Βουλή, είχαν αθροιστεί οι τέσσερις διαφορετικές προτάσεις που είχαν κατατεθεί για το αίτημα (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ).

Παφίλης: Αδύνατον να γίνει δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ

Στο μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, δηλώνει ότι με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων είναι αδύνατον να γίνει δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ και αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει «η λαϊκή πάλη ενάντια στο συνολικό πακέτο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας είπε  ότι συζητά την πρόταση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε ότι «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σταματήσει να παίζει επικοινωνιακά παιγνίδια και να αποφασίσει αν είναι με “τον αστυφύλαξ ή τον χωροφύλαξ”. Γιατί δεν μπορεί να είναι και με τα δύο».

«Πρέπει να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, να γίνει υπόθεση όλου του κόσμου,να αγωνιστούμε όχι μόνο κατά της “μικρής ΔΕΗ”, αλλά συνολικά κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Δεν υπάρχουν οι 180 βουλευτές, άρα το να εναποθέτεις όλο το πρόβλημα, ακόμη και της “μικρής ΔΕΗ” στο δημοψήφισμα, δεν κάνει καθόλου καλό. Αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει η λαϊκή πάλη, να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, να γίνει υπόθεση όλου του κόσμου» σημειώνει ο Θ. Παφίλης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση επιστρατεύει τους απεργούς της ΔΕΗ και η δική μας θέση είναι οτι δεν έπρεπε να υπακούσουν. Οχι αυθαίρετα και απάνω, αλλά να γίνουν παντού γενικές συνελεύσεις, να υπάρξει λαική κινητοποίηση και από άλλες κοινωνικές ομάδες και να πάνε οι εργαζόμενοι κόντρα σε αυτή την απόφαση».