Σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων και σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά της ΕΜΥ για την εξέλιξη του κύματος καύσωνα, επισημαίνεται ότι το φαινόμενο εξακολουθεί να είναι ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο καθώς αφενός θα έχει μεγάλη διάρκεια και αφετέρου, διότι το θερμοκρασιακό εύρος (διαφορά μέγιστης – ελάχιστης θερμοκρασίας) θα είναι μικρό. Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς,

Ads

Οι διαταραχές της Δυτικής Ευρώπης που από τον Ατλαντικό κατευθύνονται νοτιότερα, ενισχύουν το σύστημα της Ιβηρικής χερσονήσου και διατηρούν την Νοτιοδυτική ροή των αερίων μαζών πάνω από την περιοχή μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στον αντίποδα να έχουμε την υπάρχουσα θερμική έξαρση σε όλα τα ανατολικά.

Παρότι η κορύφωση του καύσωνα προβλέπεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6/8/21. Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Προβλέπεται υψηλή θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών με τις ελάχιστες τιμές της πάνω από τους 28 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές.

Ads

Πώς να προστατευθούμε από τον καύσωνα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει τα μέτρα προφύλαξης και τονίζει πως πρέπει να υπάρχει αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:

  • Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
  • Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
  • Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
  • Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

Επισης, ο ΙΣΑ σημειώνει ότι οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά, Β’ αναστολείς κ.λπ. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

Ακόμη, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.

Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λπ.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λπ.