Ο υπουργός Οικονομικών δέχεται πιέσεις να δημοσιοποιήσει τη λίστα

Ads

Τους τελευταίους 2 μήνες οι αρχές έχουν προβεί στη σύλληψη 31 μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Xάρη στο ισχύον νομικό καθεστώς, oυδείς από αυτούς υποχρεώνεται προς το παρόν να καταβάλει το παραμικρό ποσό των οφειλών. Το ΣΔΟΕ, πάντως, έχει καταφέρει να εισπράξει στο ίδιο διάστημα 8,4 εκατ. ευρώ από μεγάλους οφειλέτες πέραν των συλληφθέντων. Πόσα χρωστούν οι «μεγάλοι» στο Δημόσιο. Ποια είναι τα νομικά κενά που τους καλύπτουν. Η «μάχη» για τα ονόματα και το περιβόητο χρηματοκιβώτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr από το ΣΔΟΕ, το σύνολο των μεγάλων οφειλών στο Δημόσιο ξεπερνά τα 40 δις ευρώ. Από αυτά χαρακτηρίζονται «εύκολα» τα 10-14 δις ευρώ. Η είσπραξη των υπολοίπων πρόκειται να ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα εξετάσουν τις δυνατότητες κατασχέσεων περιουσιών, την ύπαρξη κληρονόμων κλπ. Από το Νοέμβριο του 2011 έως και την αρχή του Ιανουαρίου του 2012 έχουν συλληφθεί 31 μεγαλοφειλέτες (ληξιπρόθεσμες οφειλές και μη απόδοση ΦΠΑ), ανάμεσα στους οποίους και επώνυμοι. Ωστόσο, επί του παρόντος, τα οικονομικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο από τις αλλεπάλληλες συλλήψεις είναι εντελώς δυσανάλογα με τον επικοινωνιακό τους αντίκτυπο.
 
Άπαντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι, χωρίς να καταβάλουν το παραμικρό ποσό, και οι υποθέσεις τους -καθώς συνιστούν πλημμέλημα- αναμένεται να εκδικαστούν μετά από χρόνια. «Ορίζεται τακτική δικάσιμος και εκεί θα δούμε αν θα εξοφλήσουν ή θα φυλακιστούν. Από αυτό το σημείο και έπειτα εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι, υπάρχει ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας», αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του ΣΔΟΕ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αναμένεται να «περάσει» στη Βουλή τροπολογία η οποία -εκτός από τη μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75 χιλ. ευρώ- θα μετατρέπει σε κακούργημα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η αρχή έχει εισηγηθεί να αλλάξει το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα το οποίο απαλλάσσει τους οφειλέτες και, όπως αναφέρεται, στην πράξη καθιστά «ξέπλυμα χρήματος».
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγαλοφειλέτης επιχειρηματίας ειδών υγιεινής στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος χρωστά στο Δημόσιο 19,3 εκατ. ευρώ, μετά την επιβολή της ανώτατης ποινής των 5 ετών φυλάκισης με αναστολή και δικαίωμα έφεσης, αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να καταβάλει έστω μέρος των οφειλών. Αντίστοιχη είναι η περίπτωση γνωστού επιχειρηματία στο χώρο της μόδας -χρωστά περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές- ο οποίος μετά την υπαγωγή του στο άρθρο 99 φέρεται να δήλωσε με χαρακτηριστική άνεση: «Να τα εκατοστήσω»…
 
Πάντως, πέρα από τις 31 συλλήψεις, υπάρχουν και 27 περιπτώσεις μεγάλων οφειλετών οι οποίοι επέλεξαν να αποφύγουν την «περιπέτεια» των υπολοίπων και να εξοφλήσουν σχεδόν κατά 90% τα χρωστούμενα στο Δημόσιο -το περίπου 1 εκατ. ευρώ το οποίο απομένει θα καταβληθεί σε 5 δόσεις. Συνεπώς, τους τελευταίους 2 μήνες έχουν εισπραχθεί σύμφωνα με το ΣΔΟΕ 8 εκατ. 406 χιλ. ευρώ από τη συγκεκριμένη κατηγορία χρεών.
 
Μεγάλη συζήτηση έχει διεξαχθεί και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αναφορικά με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοφειλετών. Η σχετική λίστα βρίσκεται σε ένα χρηματοκιβώτιο και διατίθεται μόνο στους βουλευτές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν φέρουν χαρτί και μολύβι. Πόσο μάλλον, δεν δικαιούνται να αποκτήσουν σχετικό αντίγραφο.
 
Τους χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών ανάμεσα σε άλλους στηλιτεύει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος μιλώντας στο tvxs.gr υπενθυμίζει τη δέσμευση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου περί δημοσιοποίησης της λίστας με τα ονόματα των μεγαλοφειλετών από τις 25 Νοεμβρίου του 2011, ύστερα από γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων η οποία επικαλέστηκε λόγους δημόσιου συμφέροντος (αρκεί να μεσολαβούσε 8ήμερη προθεσμία για την ομαδική ειδοποίηση των μεγαλοφειλετών).
 
«Η νομοθεσία, οι μηχανισμοί και το επίπεδο βούλησης της πολιτικής ηγεσίας έχουν οδηγήσει την υπόθεση σε φιάσκο», εκτιμά ο κ. Παπαδημούλης, ο οποίος τονίζει: «Η τροποποίηση των διαδικασιών για την ένταξη στο άρθρο 99, η οποία επιτρέπει σε μεγαλοφειλέτες να αξιοποιούν αυτό το μηχανισμό δόλιας πτώχευσης για να επωφεληθούν του νόμου, εκτελέστηκε με νομοθετική ρύθμιση τον περασμένο Σεπτέμβριο! Την ώρα που το κράτος προσπαθεί να συγκεντρώσει έσοδα, κάποιοι ενδεχομένως προετοίμασαν αυτό το ‘παράθυρο’ για να το αξιοποιήσουν στη συνέχεια. Ακόμη δεν έχει επέλθει η αλλαγή, για την οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση μετά από αίτημα του δικαστικού σώματος, που βλέπει να πολλαπλασιάζονται τα αιτήματα υπαγωγής στο άρθρο 99». 

Ads

Ο ίδιος τάσσεται κατά της εκχώρησης αρμοδιοτήτων της δημόσιας διοίκησης για την είσπραξη οφειλών σε ιδιωτικές εταιρείες, επισημαίνοντας συν τοις άλλοις τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν προσωπικά δεδομένα για άλλους σκοπούς.
 
Αναφορικά με την καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων μεγαλοφειλετών, οι οποίοι αφήνονται για χρόνια ελεύθεροι χωρίς να εξοφλούν, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητούν να υποχρεώνονται τα δικαστήρια να εξετάζουν τις αντίστοιχες αναστολές μέσα σε 5 μήνες. 

«Ειδικά σήμερα, που οι συνεπείς φορολογούμενοι υφίστανται βαριές και σκληρές θυσίες για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, δεν νοείται οι μεγαλοφειλέτες να εκμεταλλεύονται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αναστολής της είσπραξης μέσω της προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη, ούτε και τις συχνά σημαντικές καθυστερήσεις στην εκδίκαση των αντίστοιχων υποθέσεων από τα αρμόδια δικαστήρια, με συνέπεια να περνούν χρόνια ολόκληρα, μέχρι να εισπραχθούν σημαντικότατα ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους», δηλώνει στο tvxs.gr ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς.