Η αδυναμία πληρωμής των φόρων, με τελευταίο χτύπημα τον ΕΝΦΙΑ, έχει οδηγήσει πολλούς Έλληνες να ξεπουλούν την ακίνητη περιουσία τους όσο – όσο.

Ads

Σύμφωνα με τα «Νέα», τα πωλητήρια το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ μέχρι και τον Απρίλιο οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τον αριθμό ρεκόρ, καθώς προς πώληση είχαν βγει περίπου 250.000 με 270.000 ακίνητα.

Αυτή η μαζική πώληση ακινήτων πιέζει προς τα κάτω τις τιμές, οι οποίες σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, έχουν μειωθεί κατά 40% (μέσος όρος) από την αρχή της κρίσης, ενώ η τάση για μείωση συνεχίζεται και το 2014 με ρυθμό 7%.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ενδεικτικά, η πτώση κυμαίνεται κατά μέσο όρο 7-9% στην Αθήνα, 9-11% στη Θεσσαλονίκη, 6-10% στη Λάρισα και 11-12% στην Πάτρα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες ανταλλάσσουν τα ακίνητά τους με ταξί και αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτή η τάση θα πάρει διαστάσεις τους επόμενους μήνες.

Ads

Για ορισμένους όμως η κρίση αποτελεί «ευκαιρία», καθώς όσοι έχουν το κεφάλαιο μπορούν να αγοράσουν ακίνητα, αναζητώντας κυρίως αυτά που έχουν τις μεγαλύτερες μειώσεις (60-70%). Εξάλλου, η «ευκαιρία» θα συνεχίζεται όσο η προσφορά ακινήτων παραμένει πολύ υψηλότερη από τη ζήτηση.