Την παραίτηση του υπουργού Δημοσίας Τάξης, Νίκου Δένδια, ζήτησε στη Βουλή, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγορώντας τον ως προβοκάτορα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Δικαιοσύνης. Η κόντρα μεταξύ του υπουργού Δημοσίας Τάξης και του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε χθες το βράδυ όταν ο βουλευτής του κόμματος, Νίκος Βούτσης, αποχώρησε από την εκπομπή του Γ. Πρετεντέρη «Ανατροπή» στο Mega μετά τη δήλωση Δένδια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει… μετάβαση προς τη νομιμότητα. Ο Νίκος Δένδιας υπαινίχθηκε επιπλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  με την πολιτική του χαϊδεύει τους τρομοκράτες. Σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από το κοινοβούλιο καθώς ο υπουργός αρνήθηκε να ανακαλέσει τις δηλώσεις του. 

Ads

Σήμερα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε στη Βουλή να ανακαλέσει άμεσα ο Νίκος Δένδιας όσα είπε χτες, διαφορετικά πρέπει να παραιτηθεί άμεσα.
 
«Δεν θα μας δώσετε εσείς πιστοποιητικά δημοκρατικής νομιμότητας. Δεν βρισκόμαστε σε μετάβαση. Έχουμε την ιστορία μας και είναι πολύ γνωστή», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και συνέχισε: «Δεν μπορεί να έρχεται εδώ ως αθώα περιστερά. Να παραιτηθεί τώρα αμέσως όταν λέει ότι είμαστε τρομοκράτες. Ο υπουργός Δημόσιας τάξης θα έπρεπε να είναι προσεκτικός και να καταπράυνε το πολιτικό κλίμα χωρίς να εκτοξεύει αστήρικτες κατηγορίες. Δεν μπορεί να παίζει το ρόλο προβοκάτορα σε βάρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της Δικαιοσύνης. Αυτοί οι ρόλοι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης».
 
Ο κ. Δένδιας απάντησε: «Με κατηγόρησε ότι λειτουργώ ως προβοκάτορας εναντίον της Δικαιοσύνης επειδή μίλησα για εθελοτυφλία έναντι στην τρομοκρατία. Επιμένω. Το ερώτημα είναι αν έχει κανείς το δικαίωμα να ασκεί κριτική στη Δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως όχι, την ίδια ώρα όμως υπάρχουν σωρεία ανακοινώσεων του ΣΥΡΙΖΑ που σχολιάζουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Όπως για την υπόθεση ζαρντινιέρας που εξέδωσε απρεπέστατες ανακοινώσεις για την Δικαιοσύνη».
 
Τόνισε ότι νιώθει βαθύτατα προσβεβλημένος από τον χαρακτηρισμό «προβοκάτορας» ενώ επισήμανε: «Είναι ιδιαιτέρως υβριστικά για εμένα όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες στο indymedia μετείχα σε κάποια οργάνωση ΕΝΕΚ. Εντάχθηκα στην ΝΔ και ουδέποτε εντάχθηκα σε άλλο σχηματισμό. Με υβρίζετε, μην με συκοφαντείτε τουλάχιστον. Είναι συκοφαντική η επίθεση εναντίον μου προερχόμενη από το Indymedia και προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν κάποτε ανήκα σε ναζιστικό μόρφωμα με το όνομα ΕΝΕΚ. Αυτά τα λέει ο κ. Ησυχος. Μην με προσβάλλετε».
 
Στη διαμάχη παρενέβη και ο Στάθης Παναγούλης, όταν ο Π.Λαφαζάνης μέμφθηκε τον υπουργό ότι αρνήθηκε να συναντήσει το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν του άρεσαν οι απόψεις του. «Δεν είμαστε εμείς που λέμε στον κ. Παναγούλη όταν σας ζητά συνάντηση για κάτι που αφορά το ρόλο σας ‘δεν σας δέχομαι για όσα είπατε στη Βουλή’. Ποιος είστε εσείς που μιλάτε έτσι σε κάποιον με προσφορά στη δημοκρατία, αλλά και σε οποιονδήποτε συνάδελφο;».
 
«Όποιος ισχυρίζεται ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να εκτελεστεί ή να έχει την τύχη του Καντάφι από εμένα προσωπική επαφή δεν θα έχει. Ευχαρίστως θα δω τον κ. Παναγούλη προσωπικά όταν θεωρήσει ότι για εκείνη τη δήλωση πρέπει να ζητήσει συγγνώμη. Θεσμικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου υιοθετεί τα λεχθέντα, είναι ενδιαφέρον και καλώ να καταγραφεί», απάντησε ο υπουργός
 
Ο κ. Παναγούλης ισχυρίστηκε ότι εκείνες οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν από «καθεστωτικά» -όπως τα χαρακτήρισε- ΜΜΕ: «Είπα, εύχομαι να περάσει από Ειδικό Δικαστήριο, αλλά δεν εύχομαι να έχει την τύχη του Αμερικανού Πρεσβευτή στη Λιβύη. Ούτε για αγροφύλακας στο νησί Οθωνοί έξω από Κέρκυρα δεν θα έκανε ο Δένδιας, όχι για υπουργός Δημόσιας Τάξης».
 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ συνεχίζονταν οι αντεγκλήσεις με προσωπικές αναφορές ανάμεσα στους Στάθη Παναγούλη και Ανδρέα Ψυχάρη.
 
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση «με δικαιολογίες τελείως έωλες» του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι η δική του προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί ένα μέτωπο των κομμάτων του συνταγματικού τόξου απέναντι στη τρομοκρατία.  «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει ορισμένα πράγματα εσωτερικά, πριν διατυπώνει κατηγορίες όπως αυτές», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τον λύπησε η υιοθέτηση εκ μέρους του κ. Λαφαζάνη της αντίληψης στελέχους του κόμματός του ότι ο νόμος του Λίντς είναι κάτι λογικό.
 
Παρέμβαση Κεδίκογλου
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σημείωσε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας έχει δεχθεί επιθέσεις και από τα δύο πολιτικά άκρα και τόνισε πως επομένως είναι βέβαιο ότι κάνει καλά τη δουλειά του. «Όσο για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ας σταματήσει πρώτα τους βουλευτές του να απειλούν με λιντσάρισμα πολιτικούς αντιπάλους και μετά να μιλήσει για δημοκρατικές διαδικασίες», πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου.

Τι δήλωσε ο Δένδιας στην Ανατροπή

«Δυστυχώς στην Ελλάδα η τρομοκρατία υπάρχει από το 1974 και μετά. Υπήρξε μια ψευδαίσθηση το 2002, όταν συνελήφθησαν τα μέλη της “17 Νοέμβρη” ότι η χώρα είχε ξεμπερδέψει με το θέμα της τρομοκρατίας. Αυτή η ψευδαίσθηση διαλύθηκε πολύ γρήγορα. Η χώρα δεν έχει πετύχει να κλείσει αυτό το λογαριασμό με την τρομοκρατία από το 1974», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Νίκος Δένδιας.
 
«Από τον Νοέμβρη και μετά, είχαμε την αίσθηση πως θα υπήρχαν χτυπήματα. Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα. Δε μπορώ να αποκλείσω νέα χτυπήματα» υποστήριξε ο κ.  Δένδιας, σημειώνοντας πως τα χτυπήματα με τα γκαζάκια και οι πυροβολισμοί «πηγάζουν από την ίδια “μήτρα”».
 
«Ένας τρόπος και ένας δρόμος υπάρχει για τη χώρα, για την κοινωνία, για τη συνταγματική τάξη και αυτός είναι η μηδενική ανοχή απέναντι στο φαινόμενο της ανομίας, είτε αυτό είναι κατάληψη, είτε είναι γκαζάκια, είτε βαριά τρομοκρατία», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι σύσσωμο το πολιτικό σύστημα πρέπει να καταδικάζει τέτοιου είδους φαινόμενα.
 
Στην συνέχεια ανέφερε πως ο τρόπος που πολιτεύτηκε τον τελευταίο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν βοήθησε σε μια απόλυτη καταδίκη του φαινομένου.
 
«Δηλώσεις του τύπου οι μολότοφ, οι μάσκες, τα καδρόνια ή τα κράνη είναι κάτι που ο καθένας έχει στο σπίτι του, δε μας βοήθησαν να δημιουργήσουμε όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου μια απόλυτη άρνηση όλων των φαινομένων ανομίας που θα μας επέτρεπε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε μια απόλυτη αποκατάσταση της νομιμότητας στο κέντρο της πρωτεύουσας και σιγά σιγά σε ολόκληρη τη χώρα» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Ads

«Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μια φάση μετάβασης και θα συνεχίσει να στρέφεται προς τη νομιμότητα. Λυπάμαι όταν βλέπω πισωγυρίσματα όπως αυτό που περιέγραψα και που με βάζει σε ανησυχίες», συμπλήρωσε.

 

Ζήτησε παραίτηση και αποχώρησε ο Βούτσης

Στην εκπομπή, ήταν καλεσμένος και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού κ. Νίκος Βούτσης, ο οποίος, δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την παραίτηση του κ. Δένδια, καθώς έκανε «ευθεία σύνδεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την τρομοκρατία».
 
«Όταν, ως υπουργός, ονοματίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι σε μετάβαση προς τη νομιμότητα και ότι η ιδεολογία του “χαϊδεύει” την τρομοκρατία σας το λέω ευθύτατα ότι ζητάμε την παραίτησή του και θα τη ζητήσουμε και αύριο στη Βουλή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Στη συνέχεια αποχώρησε από την εκπομπή. 

«Ο Δένδιας είναι ένας από τους μαέστρους αυτής της ακροδεξιάς και εμφυλιοπολεμικής ρητορείας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, αναφορικά με τα τελευταία κρούσματα τρομοκρατίας, επιβεβαιώνοντας ότι «Θα ζητήσουμε την παραίτηση του Δένδια».