Συνεχίζεται τη νύχτα η μάχη των πυροσβεστών με τη φωτιά στον Υμηττό με τα μέτωπα της πυρκαγιάς να βρίσκονται μία σε ύφεση και μία σε αναζωπύρωση. Πλέον επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις. Νωρίς το βράδυ δεν κινδύνευαν πια σπίτια καθώς η φορά του αέρα είχα αλλάξει και η φωτιά κατευθυνόταν προς την κορυφή του βουνού. 

Ads

Στην περιοχή επιχειρούν τουλάχιστον 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα, ενώ νωρίτερα την επιχείρηση κατάσβεσης βοηθούσαν επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση στο τέρμα της οδού Κισσού και εξελίχθηκε σε πύρινο μέτωπο που έφτασε στις κατοικημένες περιοχές. Καταστροφές σημειώθηκαν σε σπίτια και επιχειρήσεις σε Καρέα, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη. 

image

image

Ads

Πολλές είναι οι καταγγελίες τόσο από κατοίκους της περιοχής, όσο και από τον δήμαρχο της Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλο, για πρόκληση της φωτιάς από εμπρησμό. Οι κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν στην κατάσβεση έχοντας βγει στους δρόμους με λάστιχα και κουβάδες προσπαθούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της πυρκαγιάς. 

Νωρίτερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις ζήτησαν από τους κατοίκους των κοντινών περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε η Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου από τις 40 καλόγριες. Εκκενώθηκε και σπίτι που φιλοξενούσε υπηρεσίες του ιδρύματος «Το Χαμόγελο του Παιδιού». 

Δείτε live τις εξελίξεις στην ΕΡΤ:

image

image

image

image

image

image

image

Ψυχραιμία συνιστά ο Αλέξης Τσίπρας

«Ψυχραιμία συνέστησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τα πύρινα μέτωπα. Όπως διαβεβαίωσε όλες οι δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή.

«Όλες οι δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουμε τις εστίες πυρκαγιάς. Ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να συνδράμει η αεροπορία και ο στρατός με επιπλέον με δυνάμεις στο μέτωπο του Καρέα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε, «χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά και εθελοντική συνεισφορά όπου το επιτρέπουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής», είπε.

«Τα ΜΜΕ να έχουν ψυχραιμία και η διαρκής ενημέρωση θα γίνεται κάθε 2 ώρες από τον αρμόδιο αξιωματικό της πυροσβεστικής» πρόσθεσε και τόνισε ότι «έχει γίνει επίσημο αίτημα βοήθειας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και αν χρειαστεί θα γίνει αίτημα και σε άλλες χώρες».

Ο Αλέξης Τσίπρας έφυγε από το Μαξίμου όπου είχε συναντήσεις εν’ όψει ανασχηματισμού και μετέβη στο υπουργείο Εθνικής  Αμύνης, όπου ενημερώθηκε από τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Τόσκα. Στη συνέχεια μετέβη στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και μετά θα πάει στον Καρέα.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ.Σακελλαρίδη.

Με εντολή του πρωθυπουργού ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης μεταβαίνει στη Νεάπολη της Λακωνίας, όπου μαίνεται η πυρκαγιά.

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ζήτησε ενίσχυση σε εναέρια μέσα από την Γαλλία και την Ιταλία.