Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Μυτιλήνης. Μία γυναίκα από το Αφγανιστάν έχασε τη ζωή της κατά την πυρκαγιά. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι από την πυρκαγιά είχε χάσει τη ζωή του κι ένα βρέφος, και ότι μάλιστα πρόσφυγες έβγαλαν μέσα σε μια κουβέρτα απανθρακωμένο το παιδί. Ωστόσο από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας δεν προκύπτει ότι υπάρχει νεκρό βρέφος, αλλά τραυματισμένο. Στο κέντρο υποδοχής επικράτησε ένταση ενώ όπως έγινε γνωστό αστυνομικές δυνάμεις από την Αθήνα έσπευσαν στο νησί. 

Ads

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Νίκος Παπαευσταθίου, διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), στο νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκε μια απανθρακωμένη σορός. Η σορός διακομίστηκε στο νοσοκομείο με ΙΧ και όχι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι η σορός ανήκει σε μια γυναίκα, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόσφυγες φέρονται να έβγαλαν μέσα σε μια κουβέρτα ένα μικρό παιδί, το οποίο όπως διαπιστώθηκε αργότερα ήταν τραυματισμένο. Δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί εάν το άτυχο παιδί είχε σχέση με τη γυναίκα.

Εκπρόσωπος εργαζομένων του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης ανέφερε στο One Channel ότι στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες.

Ads

Πως εκδηλώθηκε η φωτιά 

Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα σε έναν από τους οικίσκους και επεκτάθηκε σε άλλους επτά. Περίπου τρία από τα κοντέινερ καταστράφηκαν. Μια δεύτερη εστία ξέσπασε έξω από το κέντρο υποδοχής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεσή επιχείρησαν δύο PZL από αέρος, ενώ στη συνέχεια συνέδραμαν και επίγειες δυνάμεις έως ότου κατασβέστηκε η φωτιά. 

Από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά επικράτησε πανικός στον καταυλισμό. Πρόσφυγες προσπαθούσαν να απομακρυνθούν μαζί με τα παιδιά τους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ακολούθησε ένταση με άλλους που διαμαρτύρονταν και προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο στους πυροσβέστες. Στο σημείο έφτασαν δυνάμεις των ΜΑΤ και υπήρξαν επεισόδια. Παράλληλα χιλιάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν το κέντρο υποδοχής και κινήθηκαν προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να βρουν ένα μέρος να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα. 

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Πολιτικά της Λέσβου καθώς και μέλος των Γιατρών χωρίς Σύνορα ανάρτησαν στον λογαριασμό τους στο facebook βίντεο που δείχνουν ψηλές φλόγες και πολύ καπνό. Πρόσφυγες τρέχουν πανικόβλητοι. Υπενθυμίζεται ότι στην Μόρια διαβιούν περίπου 12.000 άνθρωποι όταν οι συνθήκες της δομής ήταν μόλις για 3.000. 

Αποσυμφόρηση του νησιού ζητά ο δήμαρχος Μυτιλήνης

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λέσβου, Στρατής Κύτελης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, περιέγραψε, νωρίτερα, την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια.

Ο κ. Κύτελης ανέφερε ότι κάποιοι παρεμπόδισαν την πυροσβεστική να μπει στο κέντρο κράτησης, ενώ ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκαν εναέρια μέσα και η φωτιά έσβησε περίπου στις 7 το απόγευμα. Η κατάσταση στο εσωτερικό του κέντρου ήταν τεταμένη σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο οποίος προειδοποίησε για μία δύσκολη νύχτα.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης ανέφερε ότι έχει ήδη μιλήσει με την ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και ζήτησε άμεση αποσυμφόρηση του νησιού.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως από την Ελευσίνα αναχωρεί ένα C130 μεταφέροντας τρεις διμοιρίες ΜΑΤ. Μαζί τους μεταβαίνουν στο νησί ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμανλάκης και ο γγ μεταναστευτικής πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Φωτογραφίες από τη Μόρια

image

image

image

image

image

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

«Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, λόγω επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει.

Είχαν προηγηθεί δύο πυρκαγιές, η πρώτη την 16:45 ώρα περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Υπάρχουν πληροφορίες αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί αν υπάρχουν θύματα.

Ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις αναχωρούν ήδη με προορισμό την Μυτιλήνη. Στο σημείο μεταβαίνουν Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής».