Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στη Φωκίδα, κοντά στην Άμφισσα, η οποία έχει σπάσει σε πολλά μέτωπα. 

Ads

Το βράδυ απεστάλη μήνυμα του 112 στο οποίο αναφέρεται ότι οι πολίτες πρέπει να αποφύγουν τη βόρεια περιοχή της Ιτέας. Αποφασίστηκε, επίσης, η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από το χωριό Σερνικάκι και την Ιτέα, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Σερνικάκι, Ιτέα και Χρισσό.

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν νωρίτερα και κάποια από τα αντλιοστάσια ύδρευσης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η υδροδότηση στους Δελφούς, την Ιτέα και το Γαλαξίδι. 

Οι ισχυροί άνεμοι και οι διαστάσεις που έλαβε η φωτιά δείχνουν πως η νύχτα θα είναι δύσκολη για τους κατοίκους της περιοχής και τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Η αγωνία όλων επικεντρώνεται στο γεγονός πως είναι αδύνατον πλέον να πετάξουν εναέρια μέσα πυρόσβεσης και εκφράζονται φόβοι πως τα μέσα και το προσωπικό που έχει διατεθεί προς στιγμή είναι ανεπαρκή για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Ads

► Διαβάστε επίσης: Aναζωπύρωση στο πύρινο μέτωπο της Ηλείας – Εκκενώνεται το χωριό Λάττα [Βίντεο]

Τα τρία μέτωπα της φωτιάς

Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι, έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα.

Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, το οποίο έχει εκκενωθεί. Η μάχη δίνεται για να συγκρατηθεί το μέτωπο και να μην φτάσει στο μοναστήρι και από εκεί προχωρήσει σε δασική έκταση.

Το δεύτερο μέτωπο δείχνει να είναι το πιο απειλητικό. Πρόκειται για το μέτωπο στο Σερνικάκι που κατευθύνεται προς την Ιτέα. Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον Ελαιώνα. 

► Διαβάστε επίσης: Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα στο Σχηματάρι

«Με τέτοιους ανέμους κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και μάλιστα ο ίδιος εκτιμά πως με δεδομένο το μη περιορισμό της φωτιάς μέχρι τη νύχτα «τα πράγματα θα γίνουν εφιαλτικά». Νωρίτερα είχε ζητήσει την «ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων όσο είναι ημέρα ακόμη».

«Η φωτιά βρίσκεται κοντά στην πόλη (σ.σ. Ιτέα) και η Πολιτική Προστασία έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους να εκκενώσουν το Βορειοδυτικό κομμάτι της» δήλωσε στο GRTimes ο πρόεδρος της κοινότητας Ιτέας, Ιωάννης Λύτρας. «Αυτό που συμβαίνει είναι συγκλονιστικό: Ο άνεμος είναι ισχυρός και οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη. Απειλούνται κάποιες επιχειρήσεις, όπως εργοστάσια που βρίσκονται έξω από τα χωριά, αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», πρόσθεσε. 

► Διαβάστε επίσης: Μεγάλη πυρκαγιά στο Κρανίδι Αργολίδας – Στις φλόγες πολυτελές ξενοδοχείο [Βίντεο]

Φωτογραφία: FORECAST WEATHER