Μεγάλη φωτιά, με σύμμαχο τους ισχυρούς ανέμους, μαίνεται από τα ξημερώματα σε δασική περιοχή στη νότια Χίο.

Ads

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί το νότιο τμήμα του νησιού και ειδικότερα οι περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων και Πυργίου.

Η νύχτα αναμένεται δύσκολη, καθώς υπάρχει φόβος αναζωπυρώσεων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η φωτιά της Χίου από δορυφόρο της NASA [ΦΩΤΟ]

Ads

Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 3.30 τη νύχτα σε δασική έκταση μεταξύ των χωριών Βέσσας και Λιθίου και εξαπλώθηκε γρήγορα, κυρίως προς τα νοτιοδυτικά, με αποτέλεσμα να πλησιάσει τους οικισμούς του Λιθίου και των Μεστών, καίγοντας πευκοδάσος, καλλιέργειες και μαστιχόδενδρα. 

Όπως έγινε γνωστό, η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα καλωδίων της ΔΕΗ.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος που βρέθηκε στο χώρο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, διαπίστωσε πως τη νύχτα ξεριζώθηκαν λόγω ισχυρών ανέμων, δύο δέντρα που έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να τα κόψουν, να προκληθεί βραχυκύκλωμα και από τους σπινθήρες να προκληθεί η πυρκαγιά.

Ενισχύσεις από Αττική, Θεσσαλία, Μακεδονία

Στη μάχη με τις φλόγες αναμένεται να μπουν επιπλέον 77 πυροσβέστες και 21 οχήματα από τις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική όταν έπεσε το φως η εικόνα ήταν λίγο καλύτερη καθώς έπεσαν οι άνεμοι.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν ήδη 30 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 102 στρατιώτες, 40 εθελοντές, 15 οχήματα ΟΤΑ, έξι βυτιοφόρα, δύο μηχανήματα έργου, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου υπήρχε η συνδρομή δύο αεροσκαφών και έξι ελικοπτέρων.

image

Πάνω από 90% η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης» η καταστροφή στα χωριά Ελάτα, Βέσσα και Λιθί ξεπερνάει το 90%.

Τα καναντέρ δεν μπορούσαν λόγω ανέμων να γεμίσουν δεξαμενές

Από νωρίς επιχειρούσαν 38 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρο, 21 υδροφόρες, 2 χωματουργικά μηχανήματα και 100 εθελοντές. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα από τη Σάμο δεν μπόρεσαν να συνδράμουν λόγω των ισχυρών ανέμων.

image

Το πύρινο μέτωπο μαίνεται στην περιοχή Βέσσα και Ελάτα εκεί όπου εστιάζουν και οι χερσαίες δυνάμεις την προσοχή τους προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση.

Η φωτιά ξύπνησε μνήμες της καταστροφικής πυρκαγιάς του Αυγούστου του 2012 που είχε καταστρέψει 146.000 στρέμματα.

image

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και μάλιστα έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Κάποιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των καπνών χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή. Η φωτιά έχει κάψει καλλιέργειες μαστιχόδενδρων μέχρι έξω από τα Μεστά και προς τα χωριά Ολύμποι και Βέσσα.