Μεγάλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία σε τρία σπίτια στην Καλλιθέα και τον Νέο Κόσμο. Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη εννέα ατόμων, τρεις σε κάθε σπίτι. Πρόκειται για 8 άνδρες και 1 γυναίκα, Τουρκικής καταγωγής. Σε βάρος τους σχιματίστηκε δικογραφία και αύριο θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. 

Ads

Όπως επισήμανε από την αρχή η αστυνομία η υπόθεση αφορά “εξωτερική και όχι εγχώρια τρομοκρατία”. Στα τρία διαμερίσματα που έγιναν το πρωί οι συλλήψεις των παραπάνω, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, σύμφωνα πάντα με την ΕΛΑΣ: μεγάλος αριθμός τεχνολογικού και ψηφιακού υλικού, εκρηκτικά καθώς και υλικά για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πιστόλι CZ.

Τα άτομα που προσήχθησαν δεν σχετίζονται με τζιχαντιστές, αλλά με υποθέσεις στην Τουρκία και ειδικότερα με το Eπαναστατικό Λαϊκό Aπελευθερωτικό Κόμμα-Mέτωπο (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi), γνωστό ως DHKP-C. Η οργάνωση έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από ΗΠΑ και Ε.Ε. Στην επιχείρηση, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, συμμετέχουν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΚΑΜ. 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η συγκεκριμένη ομάδα που εξαρθρώθηκε, φέρεται να σχετίζεται με την παλαιότερη υπόθεση της μεταφοράς οπλισμού με σκάφος που είχε εντοπιστεί στη Χίο, το 2013. Τότε, κατά τη διάρκεια περιπολίας του Λιμενικού, είχε εντοπιστεί, μεταξύ Χίου και Οινουσών, ένα φουσκωτό σκάφος μέσα στο οποίο βρέθηκαν δύο αντιαρματικοί όλμοι, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, 200 σφαίρες, καθώς και εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Ads

Το φουσκωτό οδηγήθηκε στο λιμάνι της Χίου, όπου κατασχέθηκε, ενώ οι επιβάινοντες, μέλη toy DHKP-C, συνελήφθησαν. Όπως έγινε γνωστό, το ταχύπλοο είχε προορισμό την Τουρκία και τον οπλισμό θα τον χρησιμοποιούσαν σε επιθέσεις στη γειτονική χώρα.  Σημειώνεται ότι το 2014 τέσσερις ακόμη Τούρκοι υπήκοοι κουρδικής καταγωγής, επίσης κατηγορούμενοι ως μέλη του DHKP-C, είχαν συλληφθεί από την Αντιτρομοκρατική σε διαμέρισμα με οπλισμό στην οδό Γεναδίου στου Γκύζη.

Η έρευνα στα τρία διαμερίσματα στον Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα, όπου έγινε έφοδος της Αντιτρομοκρατικής του πρωί και προσήχθησαν οι εννέα Τούρκοι υπήκοοι, (για έναν εκ των οποίων υπήρχε ένταλμα σύλληψης από παλαιότερη υπόθεση), είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, ωστόσο, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα υλικά για κατασκευή βομβών που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής και ερευνάται για ποιον σκοπό τα είχαν στην κατοχή τους. Ταυτόχρονα, εξετάζονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα usb και τα κινητά τηλέφωνα των προσαχθέντων, από τα οποία πιθανόν να προκύψουν στοιχεία για τη δράση τους και τις επαφές τους.

Ειδικά για τα τελευταία ευρήματα, οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν ότι είναι πάρα πολλά τα ψηφιακά στοιχεία και πρέπει να ερευνηθούν με μεγάλη προσοχή, κάτι που θα πάρει αρκετό χρόνο. Σε ότι αφορά τα υλικά για βόμβες, πρόκειται για πυροκροτητές, μπαταρίες, ρολόγια δυναμίτη και άλλες ύλες, μέσα σε βάζα, που χρησιμοποιούνται κυρίως για κατασκευή απλών εκρηκτικών μηχανισμών.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ανώτατος αξιωματικός, οι Τούρκοι είχαν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία χειρίστηκε με απόλυτη μυστικότητα την έρευνα, και μετά τη συλλογή στοιχείων προχώρησε στη σημερινή επιχείρηση.