Σε συναγερμό βρίσκεται η περιοχή της ανατολικής Αττικής καθώς μεγάλο πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη εν μέσω πολύ ισχυρών ανέμων. Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας είναι κρίσιμη καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, έχει φτάσει στις αυλές σπιτιών – μάλιστα, σύμφωνα με το Δήμαρχο Σαρωνικού έχουν ήδη καεί κάποια σπίτια – ενώ έχουν εκκενωθεί οικισμοί. 

Ads

Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 12 σήμερα (Τετάρτη) το μεσημέρι στη θέση Φέριζα στα Καλύβια Αττικής και γρήγορα άρχισε να κινείται νοτιότερα προς Ανάβυσσο, βοηθούμενη και από τους ισχυρούς νότιους ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Η φωτιά πέρασε μέσα στον οικισμό Φέριζα που εκκενώθηκε. Εκτός από αυτόν εκκενώθηκαν οι οικισμοί Όλυμπος, Μόγριζα, ο οικισμός της Αγροτικής Τράπεζας (Οικισμός ΑΤΕ) και το Αγιασμόθι, καθώς και το Οικοτροφείο Αργώ όπου βρίσκονταν 27 παιδιά τα οποία μεταφέρθηκαν στο γήπεδο της Παλαιάς Φώκαιας. Επίσης σε μήνυμα που εστάλη σε κατοίκους μέσω του 112, η Γενική Γραμματεία τους κάλεσε να εκκενώσουν τους οικισμούς «Άγιος Παντελεήμονας» και «Άρης Σαρωνίδας» και να κατευθυνθούν προς την παραλία Παλαιάς Φώκαιας.

Ωστόσο, νωρίς το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης, σύμφωνα με το δήμο και για την Ανάβυσσο και για την Παλαιά Φώκαια – καθώς το μέτωπο κινείτο προς τα εκεί. Λίγο αργότερα έφτασε στα πρώτα σπίτια της Αναβύσσου, ενώ οι πυροσβέστες έδιναν μάχη για να μην φτάσουν οι φλόγες στο κέντρο του οικισμού. Δεύτερο μήνυμα που στάλθηκε στο 112 ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην Ανάβυσσο εκκενώστε τώρα για προληπτικούς λόγους οδικώς προς Σαρωνίδα, από λεωφόρο Αναβύσσου – Καραμανλή – Σουνίου». Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε λίγο νωρίτερα η ΕΡΤ, η εικόνα του συγκεκριμένου μετώπου είναι καλύτερη. 

Ads

Πριν από περίπου δυο ώρες, ο δήμαρχος Σαρωνικού ζήτησε να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας το μεσημέρι στο Open, δήλωσε: «η φωτιά έχει ήδη κάψει κάποια σπίτια και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο. Αλλού σβήνει αλλού αναζωπυρώνεται η φωτιά. Βγάζουμε κόσμο από τα σπίτια του. Δεν έχω εικόνα ακριβώς γιατί ο καπνός είναι πάρα πολύς. Ο αέρας είναι τόσο ισχυρός που δεν μπορούμε να ζυγώσουμε». «Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο και οι άνεμοι δεν βοηθάνε καθόλου. Εχουμε εκκενώσει οικισμούς όχι μόνο εξαιτίας της φωτιάς αλλά και για τους καπνούς που μεταφέρουν οι δυνατοί αέρηδες και μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά ζητήματα» ανέφερε σε νεώτερες δηλώσεις του στο Έθνος, τονίζοντας ότι η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση ωστόσο οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν στο να περιοριστεί η φωτιά.  

Στα Καλύβια η φωτιά πέρασε μέσα από αυλές σπιτιών. Στην Κερατέα η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, λόγω του καπνού. Στην περιοχή του πύρινου μετώπου υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια ενώ σημειώνονται διακοπές ρεύματος. Η πυρκαγιά έφτασε επίσης κοντά στην Ιερά Μονή Ευγνώμονος Ληστού στην Κερατέα.

Διακοπές στην κυκλοφορία

Λόγω της φωτιάς γύρω στις 4 δόθηκε εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

  • στη λεωφ. Καραμανλή από το ύψος της λεωφ. Αθηνών – Σουνίου (ύψος Grand Resort), στο ρεύμα από Αθήνα προς Σούνιο και γίνεται αναστροφή  οχημάτων προς Αθήνα
  • στη λεωφ. Καραμανλή από το ύψος της λεωφ. Λαυρίου και γίνεται επίσης αναστροφή των οχημάτων προς Αθήνα
  • και στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου από το ύψος της οδού Αγίας Φωτεινής  στο ρεύμα κυκλοφορίας από Σούνιο προς Αθήνα, όπου γίνεται αναστροφή των οχημάτων προς Σούνιο.

Νωρίτερα αποφασίστηκε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων

  • στην επαρχιακή οδό Κερατέας – Αναβύσσου από το ύψος της συμβολής της με τη λεωφ. Αναβύσσου έως το ύψος της συμβολής της με τη λεωφ. Αθηνών – Σουνίου.
  • στην οδό Ολύμπου από το ύψος της λεωφ. Καλυβίων.
  • στη λεωφ. Αθηνών – Σουνίου από το ύψος του οικισμού της Παλαιάς Φώκαιας στο ρεύμα από Σούνιο προς Αθηνα και γίνεται αναστροφή των οχημάτων προς Νέα Μάκρη.

Φωτογραφίες και βίντεο από το μέτωπο: 

image

image

image

image

image

image

Μεγάλη πυρκαγιά και στη Νέα Μάκρη

Φωτιά μαίνεται και στην περιοχή της Νέας Μάκρης καίγοντας δασική έκταση, ωστόσο, η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με νωρίτερα και δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές. Λόγω της πυρκαγιάς υπήρξαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. 

«Το μέτωπο είναι ενεργό, αν και υπάρχει ένας σχετικός έλεγχος από τις δυνάμεις που επιχειρούν. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι οι άνεμοι είναι ισχυροί και γυρίζουν συνεχώς, κάνοντας την κατάσταση της πυρόσβεσης αρκετά δύσκολη. Ευτυχώς, η κινητοποίηση ήταν άμεση και δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, ωστόσο ο άνεμος σπρώχνει τη φωτιά προς το δάσος και αυτό θα δυσκολέψει τις επίγειες επιχειρήσεις πυρόσβεσης. Όμως, οι δυνάμεις επιχειρούν και από αέρος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μαραθώνα Στρατής Τσίρκας.

«Προέκυψαν ταυτόχρονα δύο μέτωπα, καθώς είχαμε μια φωτιά και στον Νέο Βουτζά, αλλά την προλάβαμε και αυτή τη στιγμή δεν είναι ενεργή. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για το ενεργό μέτωπο και είμαστε σε επιφυλακή και για αύριο, καθώς επίσης θα είναι μια ημέρα με ισχυρούς ανέμους», πρόσθεσε ο κ. Τσίρκας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά προκλήθηκε από όχημα που βρισκόταν στη λεωφόρο Διονύσου και ανεφλέγη από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. «Η φωτιά ξέσπασε επί της λεωφόρου Διονύσου, 2.5 χιλιόμετρα περίπου από τη Νέα Μάκρη με κατεύθυνση προς Διόνυσο. Πήρε φωτιά ένα αυτοκίνητο ένα μικρό mini cooper, με αποτέλεσμα με τους ανέμους να επεκταθεί δεξιά και αριστερά στο δάσος», εξήγησε o δήμαρχος Μαραθώνα.