Μεγάλα προβλήματα σημειώνονται στη Δυτική Ελλάδα από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει πολλές περιοχές από χθες. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αγρίνιο και Μεσολόγγι. 

Ads

Το πρωί του Σαββάτου οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις  σε αρκετές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. 

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου δέχθηκε περισσότερες από 300 κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχές βοήθειας, ενώ 10 άτομα που βρίσκονταν σε δυσχερή θέση μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Καινούργιο, Παραβόλα και Ζευγαράκι.

Στην περιοχή του Μεσολογγίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 40 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ πέντε άτομα που κινδύνευαν μεταφέρθηκαν και αυτά σε ασφαλές σημείο.

Ads

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία στον Έβρο, καθώς αναμένονται μεγάλες ποσότητες νερού από τα φράγματα της Βουλγαρίας.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, έχει σημειωθεί κατολίσθηση στην περιοχή Κλεισούρα της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων και ήδη μηχανήματα της περιφέρειας εργάζονται προκειμένου να απομακρυνθούν όγκοι χώματος και να ανοίξει ο δρόμος. Η εθνική οδός Αντιρρίου-Ιωαννίνων θα μείνει κλειστή μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές του Αιτωλικού και των Οινιάδων, ενώ όπως πρόσθεσε, από νωρίς το πρωί επιχειρούν συνεχώς οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας και των δήμων, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και το Σαββατοκύριακο – Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Στην Πρέβεζα, δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς ανθρώπων και άντληση υδάτων από σπίτια και καταστήματα δέχθηκε η πυροσβεστική στην περιοχή του Λούρου από υπερχείλιση του ποταμού.

Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 10 πολίτες, και συνεχίζουν την απάντληση υδάτων από σπίτια. Πολλά από τα χωριά της περιοχής έχουν προβλήματα στην πρόσβαση λόγω κατολισθήσεων, ενώ στο χωριό Άνω Ράχη κατέρρευσε τμήμα βουνού, με αποτέλεσμα βράχια και πέτρες να δημιουργήσουν προβλήματα στον οικισμό και το δρόμο, ενώ καταπλακώθηκε και ένα αυτοκίνητο.

Σοβαρά προβλήματα με αποκλεισμούς χωριών και διακοπές κυκλοφορίας από υπερχειλίσεις ποταμών, μεγάλες κατολισθήσεις και φερτά υλικά έχουν προκληθεί στον δήμο Δωδώνης, την Κόνιτσα, τα Τζουμέρκα, το Ζαγόρι, και την παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης και Ιωαννίνων – Αθηνών.

Ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι έχει καταρρεύσει το οδόστρωμα, προς την Λαγκάδα Μαστοροχωρίων, καθώς υπερχείλισε ο Σαραντάπορος και παρέσυρε το δρόμο.

Επίσης, υπερχείλισε ο Αώος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες στον κάμπο της Κόνιτσας και να κοπούν οι αγωγοί του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Κόνιτσας. Η ύδρευση της κωμόπολης είναι ανεπαρκής γιατί γίνεται από αντλιοστάσιο. Προβλήματα, καταγράφονται σε όλο το οδικό δίκτυο, υπάρχουν κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων, ενώ συνεργεία του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας, εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Χθες σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στην Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου. Στην Κέρκυρα, χείμαρρος παρέσυρε στη Λευκίμμη όχημα, η οδηγός του οποίου σώθηκε από πολίτες, ενώ σε δεκάδες κοπές δέντρων προχώρησε η πυροσβεστική. Στους Παξούς οι καταρρακτώδεις βροχές μετέτρεψαν σε ορμητικούς χείμαρρους τους δρόμους στην πρωτεύουσα Γάιο, όπου δεκάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ το νερό παρέσυρε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.

Η κακοκαιρία δένει τα πλοία στα λιμάνια – Ποια δρομολόγια δεν εκτελούνται