O αριθμός «6» των τελικών υποψηφίων για τις τηλεοπτικές άδειες και μια «χρυσή» άδεια που, επί του παρόντος, παραμένει αδιάθετη κρύβουν την τελευταία ελπίδα επιβίωσης για το Mega, μετά την απόφαση των μετόχων του να μην μετάσχουν στον διαγωνισμό του ΕΣΡ.

Ads

Οι έξι φάκελοι που υποβλήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έως την λήξη της προθεσμίας, στις 3 το μεσημέρι, αφήνουν ένα τελευταίο παράθυρο ανοιχτό – εάν υπάρξει βούληση και ενδιαφερόμενοι – για την διάσωση του καναλιού. Και τούτο, διότι ο νόμος προβλέπει πως η μία άδεια για σταθμό γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας που παραμένει αδιάθετη μπορεί να επαναπροκυρηχθεί εάν εκδηλωθεί ενδιαφέρον στο διάστημα έως ότου προκηρυχθού οι θεματικές άδειες. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε προβλέπεται η μεταφορά της στο «πακέτο» των θεματικών αδειών.

Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής της «Τηλέτυπος» ή άλλης εταιρίας που θα μπορούσε να απορροφήσει το Mega, το ερώτημα ωστόσο είναι εάν το θέλουν αυτό και ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις των μετόχων του καναλιού. Εάν καμία από αυτές τις δύο δυνατότητερς δεν αξιοποιηθεί, τότε το Mega θα σταματήσει να εκπέμπει το αργότερο στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως επίσης προβλέπει ο νόμος.

Το τοπίο δεν ξεκαθάρισε ούτε και στη συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων του Mega με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη. Ο μεγαλύτερος μέτοχος του καναλιού επισήμανε ότι δεν πρόκειται να κρατήσει μόνος του το κανάλι, «καρφώνοντας» τον Μαρινάκη για έλλειψη ενδιαφέροντος. Άφησε όμως «παραθυράκι» να διεκδικήσει την άδεια εάν βρεθεί άλλος μέτοχος. 

Ads

Οι ισχυρισμοί και τα ερωτήματα

Οι μέτοχοι του καναλιού είχαν ενημερώσει από χθες, εγγράφως, τις πιστώτριες τράπεζες ότι δεν θα μετάσχουν στον διαγωνισμό, παρ’ ότι είχε εγκριθεί πλέον το business plan για την αναδιάρθρωση των δανείων και την διάσωση του καναλιού. Οι ισχυρισμοί που φέρονται να επικαλούνται ήταν το υψηλό τίμημα, η απουσία του απαιτούμενου χρόνου για να καταρτιστεί ο νομικός φάκελος, αλλά και απροθυμία από την πλευρά του ΕΣΡ να απαντήσει στο ερώτημα εάν ήταν δυνατή η συμμετοχή στο διαγωνισμό μέσω άλλης εταιρίας η οποία στην συνέχεια θα απορροφούσε το Mega.

Οι ισχυρισμοί τους όμως περιπλέκουν την υπόθεση και γεννούν πολλά ερωτήματα σχετικά με το παρασκήνιο και τις πραγματικές προθέσεις των μεγαλομετόχων. Ο χρόνος διεξαγωγής του νέου διαγωνισμού αλλά και το κόστος των τηλεοπτικών αδειών ήταν από καιρό γνωστά στους μεγαλομετόχους όταν μιλούσαν για επαναλειτουργία του καναλιού. Υπενθυμίζεται πως το πλειοψηφικό πακέτο στο Mega κατέχουν ο όμιλος Βαρδινογιάννη (35%) και ο Βαγγέλης Μαρινάκης (22,1%). Αυτή η πλειοψηφία διαμορφώθηκε ύστερα από την ηχηρή παρέμβαση του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος πλειοδότησε στην εξαγορά του ΔΟΛ, εξαγοράζοντας με αυτόν τον τρόπο και το πακέτο μετοχών που κατείχε ο ΔΟΛ στο Mega.

Με αυτόν τον τρόπο τέθηκε εκτός παιχνιδιού ο Ιβαν Σαββίδης, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε αγοράσει τις μετοχές που κατείχε η πλευρά Μπόμπολα στο Mega και με επίσημες ανακοινώσεις δεσμευόταν για αποπληρωμή όλων των μισθών στους εργαζόμενους και την επαναλειτουργία του καναλιού. Η ΝΔ, με καθημερινές επιθέσεις και σχετικά δημοσιεύματα σε φιλικά μέσα, κατηγορούσε τον Ιβάν Σαββίδη για δημιουργία μιας «νέας διαπλοκής» και τον χαρακτήριζε «Δούρειο Ίππο» της κυβέρνησης, με απώτερο στόχο τον έλεγχο του Mega. Σε αυτό το σημείο υπήξε και η εμπλοκή Μαρινάκη. Σημειώνεται πως ο Ιβάν Σαββίδης ουσιαστικά δεν κατέβηκε στον διαγωνισμό για τις μετοχές του ΔΟΛ, καταθέτοντας μια πολύ χαμηλή προσφορά, και αρκέστηκε στο 19,6% των μετοχών του Mega.

Με τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις για το μέλλον του τηλεοπτικού σταθμού, τίθεται το ερώτημα για ποιον λόγο ο Βαγγέλης Μαρινάκης έδωσε το καλοκαίρι 23 εκατομμύρια για την απόκτηση του ΔΟΛ και του μεριδίου του στο Mega εάν δεν επένδυε στην επαναλειτουργία του καναλιού.

Σενάρια εκτός πραγματικότητας

Σενάρια που κυκλοφόρησαν διαδικτυακά εμφάνιζαν τους μεγαλομετόχους του Mega Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη να εκτιμούν πως υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση για αποκλεισμό του καναλιού από τον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως η κυβέρνηση σκόπευε να χρησιμοποιήσει «λαγούς» ώστε οι υποψήφιοι να ξεπεράσουν τους 7 και να χρειαστεί δημοπρασία για την τελική κατακύρωση των αδειών – μια δημοπρασία, η οποία θα ανέβαζε και το τίμημα πάνω από την τιμή των 35 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως αποδείχθηκε αυτά τα «σχέδια» υπήρχαν μόνο στη φαντασία των εμπνευστών τους και ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα. Όμως εξυπηρέτησαν επικοινωνιακά την απόφαση των μεγαλομετόχων του Mega να μη συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο δεν ξεπέρασαν τους επτά αλλά αντίθετα ήταν λιγότεροι των προσφερόμενων τηλεοπτικών αδειών.

Πέραν τούτων, άλλωστε, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το πρόβλημα στην ιδοκτησία του Mega είναι πολύ βαθύτερο κι έχει να κάνει και με την απόσταση ανάμεσα στις πλευρές Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη.

Οι ευθύνες

Στο θέμα των ευθυνών των μετόχων του καναλιού αναφέρθηκε το πρωί στην ΕΡΤ και ο  γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει γνωστό ποιοί έδιναν τόσον καιρό υποσχέσεις και ποιοι έπαιξαν τελικά με τους εργαζομένους του Mega οι οποίοι «με αυτοθυσία εδώ και δυο χρόνια λειτουργούσαν έναν σταθμό στον οποίο συνέχισαν να μπαίνουν χρήματα».

Οι εργαζόμενοι στο Mega έβγαλαν σήμερα, μετά από πολύν καιρό, δελτίο ειδήσεων στο κανάλι και κατήγγειλαν εξαπάτησή τους. Σε τηλεοπτικό μήνυμα επίσης που εκπέμπεται κατά την ροή του προγράμματος αναφέρεται: «Αυτές τις ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έγκλημα σε βάρος 420 εργαζομένων του MEGA. Δημοσιογράφοι, Τεχνικοί και Διοικητικοί υπάλληλοι στήριξαν απλήρωτοι εδώ και 2 χρόνια το κανάλι προκειμένου να μην κλείσει.

Τώρα αποκαλύπτεται ότι εξαπατήθηκαν. Στα ταμεία των τραπεζών συσσωρεύθηκαν 50 εκατ. ευρώ από διαφημίσεις, όμως οι μέτοχοι του καναλιού αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. To MEGA οδηγείται σε ξαφνικό θάνατο. Οι μέτοχοι του MEGA και η κυβέρνηση οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους έστω και την ύστατη στιγμή. 420 εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους τίθενται σε άμεσο κίνδυνο».