Την άρση της ασυλίας τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής υπερψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής. Κατά την ψηφοφορία σημειώθηκαν διαρροές σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ. Με χειροπέδες οδηγήθηκαν στο κοινοβούλιο οι προφυλακισμένοι χρυσαυγίτες βουλευτές, Γιώργος Γερμενής και Στάθης Μπούκουρας, για να παραστούν στην σχετική συζήτηση που αφορούσε και την άρση ασυλίας των έτερων βουλευτών, Νίκου Μίχου και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου. Είναι η πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία που βουλευτής εισέρχεται με χειροπέδες στην Βουλή, ενώ για να τηρηθούν όλες οι δικονομικές εγγυήσεις, απαγορεύτηκε η είσοδος για το κοινό μέχρι τη 1 το μεσημέρι. 

Ads

Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 220 βουλευτές και ψήφισαν:

  • Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος: 183 ναι, 25 όχι, 12 παρών.

  • Νίκος Μίχος: 197 ναι, 16 όχι, 7 παρών.

  • Γιώργος Γερμενής: 197 ναι, 16 όχι, 7 παρών.

  • Στάθης Μπούκουρας: 182 ναι, 26 όχι, 12 παρών.

Για την άρση ασυλίας του Στάθη ΜπουκουραΌχι ψήφισαν 2 βουλευτές από τη ΝΔ (Τ. Ιακωβίδου, Α. Μαρίνος), 5 από το ΠΑΣΟΚ (Απ. Κακλαμάνης, Κ. Σκανδαλίδης, Ν. Σηφουνάκης, Μ. Κασσής, Γ. Ντόλιος), 6 από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (Ρ. Μακρή, Κ. Δαμαβολίτης, Π. Χαϊκάλης, Μ. Ουζουνίδης, Μ. Κόλλια, Μ. Χρυσοβελώνη), 12 από τη Χρυσή Αυγή (Κ. Μπαρμπαρούσης, Ηλ. Παναγιώταρος, Γ. Γερμενής, Ελ. Ζαρούλια, Α. Γρέγος, Π. Ζησιμόπουλος, Μ. Αρβανίτης, Δ. Κουκούτσης, Ν. Κούζηλος, Αρτ. Ματθαιόπουλος, Ηλ. Κασιδιάρης, Ν. Μίχος) και 1 ανεξάρτητος (Χρ. Αλεξόπουλος).

Ads

Παρών ψήφισαν 5 βουλευτές από τη ΝΔ (Χρ. Κέλλας, Γ. Δεικτάκης, Ηλ. Βλαχογιάννης, Δ. Κυριαζίδης, Κ. Κόλλιας), 3 από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (Ελ. Κουντουρά, Μ. Ιατρίδη, Π. Μελάς), 1 από τη ΔΗΜΑΡ (Β. Οικονόμου) και 3 από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές (Γ. Κουράκος, Θ. Παραστρατίδης, Π. Μουτσινάς).

Για τον Χρυσοβαλάντη ΑλεξόπουλοΌχι ψήφισαν 2 βουλευτές από τη ΝΔ (Τ. Ιακωβίδου, Α. Μαρίνος), 4 από το ΠΑΣΟΚ (Κ. Σκανδαλίδης, Ν. Σηφουνάκης, Μ. Κασσής, Γ. Ντόλιος), 6 από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (Ρ. Μακρή, Κ. Δαμαβολίτης, Π. Χαϊκάλης, Μ. Ουζουνίδης, Μ. Κόλλια, Μ. Χρυσοβελώνη) και 12 από τη Χρυσή Αυγή (Κ. Μπαρμπαρούσης, Ηλ. Παναγιώταρος, Γ. Γερμενής, Ελ. Ζαρούλια, Α. Γρέγος, Π. Ζησιμόπουλος, Μ. Αρβανίτης, Δ. Κουκούτσης, Ν. Κούζηλος, Αρτ. Ματθαιόπουλος, Ηλ. Κασιδιάρης, Ν. Μίχος) και 1 ανεξάρτητος (Χρ. Αλεξόπουλος).

Παρών ψήφισαν 4 βουλευτές από τη ΝΔ (Χρ. Κέλλας, Γ. Δεικτάκης, Ηλ. Βλαχογιάννης, Δ. Κυριαζίδης), 1 από το ΠΑΣΟΚ (Απ. Κακλαμάνης), 3 από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (Ελ. Κουντουρά, Μ. Ιατρίδη, Π. Μελάς), 1 από τη ΔΗΜΑΡ (Β. Οικονόμου) και 3 από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές (Γ. Κουράκος, Θ. Παραστρατίδης, Π. Μουτσινάς).

Για τον Νίκο Μίχο και τον Γιώργο ΓερμενήΌχι ψήφισαν 4 βουλευτές από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (Ρ. Μακρή, Κ. Δαμαβολίτης, Π. Χαϊκάλης, Μ. Ουζουνίδης) και 12 από τη Χρυσή Αυγή (Κ. Μπαρμπαρούσης, Ηλ. Παναγιώταρος, Γ. Γερμενής, Ελ. Ζαρούλια, Α. Γρέγος, Π. Ζησιμόπουλος, Μ. Αρβανίτης, Δ. Κουκούτσης, Ν. Κούζηλος, Αρτ. Ματθαιόπουλος, Ηλ. Κασιδιάρης, Ν. Μίχος).

Παρών ψήφισαν 5 βουλευτές από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (Ελ. Κουντουρά, Μ. Ιατρίδη, Π. Μελάς, Μ. Χρυσοβελώνη, Μ. Κόλλια), 1 από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές (Γ. Κουράκος) και 1 ανεξάρτητος (Χρ. Αλεξόπουλος).
 

Οι δυο προφυλακισμένοι βουλευτές εισήλθαν στην Βουλή από την είσοδο της Αμαλίας με ειδικά τζιπ της αστυνομίας στις 12:12 το μεσημέρι. 

Οι αιτήσεις άρσης ασυλίας για τους Στάθη Μπούκουρα (προσωρινά κρατούμενος ανεξάρτητος πλέον βουλευτής), Γιώργο Γερμενή (προσωρινά κρατούμενος βουλευτής της ΧΑ) και Νίκο Μίχο (ΧΑ) αφορούν σε παράνομη κατοχή πυροβόλών όπλων και εκρηκτικών με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης. Για το Νίκο Μίχο η αίτηση άρσης ασυλίας αφορά και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, ο οποίος έχει ανεξαρτητοποιηθεί, η αίτηση αφορά σε ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Πρώτος στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και τοποθετήθηκε επί των κατηγοριών. Ο Αλεξόπουλος αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με παράνομες ενέργειες. Επίσης είπε ότι θα έπρεπε να είχε αποχωρήσει νωρίτερα. 

«Χωρίς να έχω την παραμικρή συμμετοχή, παρατηρούσα με τους υπόλοιπους πολίτες μία σειρά από παράνομες ενέργειες, στις οποίες συμμετείχαν και βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Αυτές που λίγο-πολύ παρατηρούσαν όλοι. Δεν είχα τη δυνατότητα ούτε να τις σταματήσω και πολύ περισσότερο να τις ελέγξω» σημείωσε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που μετά την ανεξαρτητοποίησή του ο Χρ. Αλεξόπουλος συναντήθηκε με τον Ηλία Κασιδιάρη και τους υπόλοιπους χρυσαυγίτες βουλευτές. Μάλιστα, μετά την ομιλία του, ο Κασιδιάρης φώναξε «άριστα Αλεξόπουλε!», ενώ άλλοι του κουνούσαν χαρτονομίσματα υπονοώντας ότι η αποχώρησή του συνδέεται με χρηματισμό. 

Εν συνεχεία ο Μίχος έκανε λόγο για πολιτική δίωξη εις βάρος του. Ισχυρίστηκε ότι η Αστυνομία με εντολές, όπως είπε, του Νίκου Δένδια, προσέγγισε ανθρώπους της νύχτας, προκειμένου, έναντι αμοιβής 30.000 έως 35.000 ευρώ, να καταθέσουν σε βάρος του ψευδή στοιχεία, που τον εμπλέκουν με τη νύχτα, με εκβιασμούς και προστασία μαγαζιών.

Είπε ακόμη ότι η δίωξη εναντίον του είναι πολιτική και ότι στήνεται ένα Χολυγουντιανό σόου διασυρμού των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που ξεκινάει από τον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο και φτάνει ως τον ίδιο.  «Ο κόντε Δένδιας έχει αφήσει ελεύθερους όλους τους ψευτοεπαναστάτες, όλους τους τρομοκράτες, όλα τα λαμόγια και όλο το αληταριό, που βγαίνουν και σκοτώνουν για το τίποτα και κυνηγάει εμάς. Εμείς θα κάναμε τη ζημιά» δήλωσε. Επίσης ανέφερε ότι «με το όπλο που είχα εγώ θα παίρναμε το Κοινοβούλιο και μετά θα παίρναμε και την Πόλη».

Ο Γερμενής είπε πως «σήμερα θα γραφτεί ιστορία, καθώς για πρώτη φορά ήρθε βουλευτής με χειροπέδες από τον Κορυδαλλό». Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο προεδρεύων του Σώματος Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος αντέτεινε στον βουλευτή της ΧΑ ότι κατά την ενημέρωσή του ουδέποτε μπήκαν χειροπέδες στους βουλευτές κατά τη μεταφορά τους στο κοινοβούλιο, ωστόσο ο Γερμενής επέμεινε, λέγοντας ότι οι χειροπέδες βγήκαν αφού είχαν μπει στην αίθουσα.

Συνέχισε λέγοντας: «Μας τιμωρεί η Δημοκρατία, γιατί την πίτα που μας πρόσφερε η διαπλοκή τής την πετάξαμε στα μούτρα», είπε, ενώ αποκάλεσε «χούντα» την κυβέρνηση.

Ο Στάθης Μπούκουρας, κλαίγοντας δήλωσε ότι δεν είναι ναζιστής ή φασίστας αλλά επανέλαβε ότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και ότι τον ενδιαφέρει το συμφέρον του τόπου. Οι βουλευτές της ΧΑ εκείνη την ώρα γελούσαν.

«Τι έχω κάνει και είμαι προφυλακισμένος; Δεν είμαι φασίστας, δεν είμαι ναζιστής. Παλεύω κι αγωνίζομαι γι’ αυτόν τον τόπο. Ποιο είναι το έγκλημα; Τι έχω κάνει; Πείτε μου! Στέκομαι όρθιος με ψυχοφάρμακα. Το ξέρετε; Το γνωρίζετε; Δεν έχω να δώσω απάντηση στα παιδιά μου γιατί είμαι εκεί μέσα. Οι βουλευτές της Κορινθίας με γνωρίζουν. Δεν προκύπτουν στοιχεία. Προέρχομαι από το ΠΑΣΟΚ κι εγώ και η οικογένειά κου. Ποτέ δεν είχα ακραίες συμπεριφορές. Ο Ανδρέας ο Παπανδρέου με έκανε εθνικστή. Η Ελλάδα στους Έλληνες, έλεγε. Μικρό παιδάκι ήμουνα και κρέμαγα σημαίες, γιατί πιστεύαμε στην Αλλαγή», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Στάθης Μπούκουρας.

Ο Μπούκουρας χειροκροτήθηκε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.