Θέμα Τσάμηδων επαναφέρει εμπρηστικά η Αλβανία, δυναμιτίζοντας το κλίμα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα.

Ads

Στον θερμό απόηχο των δηλώσεων του ίδιου του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος είπε μάλιστα πως θα θέσει το «Τσάμικο» στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς ήρθε σήμερα αντιμέτωπος με ομάδες Τσάμηδων διαδηλωτών που επιχείρησαν να εμποδίσουν τη συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του.

Περίπου 200 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών φωνάζοντας, κατά την άφιξη του Νίκου Κοτζιά, συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργείστε το εμπόλεμο».

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=3pyb8b66L_w]

Ads

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Indepentent Balκan News Agency ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, αρκετή ώρα πριν από την άφιξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών είχε βγει έξω από το υπουργείο, για να ζητήσει από τους διαδηλωτές, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Τσαμικού Κόμματος (PDIU) και αντιπρόεδρο της Βουλής, Σπετίν Ιντρίζι, να αποχωρήσουν χωρίς όμως να εισακουστεί.

Κατά άλλες πληροφορίες, ωστόσο, η συγκέντρωση των Τσάμηδων έγινε με την ανοιχτή ανοχή της Αλβανικής ηγεσίας. Το Τσάμικο κόμμα, άλλωστε, συμμετέχει με υφυπουργούς στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα με υφυπουργούς.

Η δε συγκέντρωση στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε μετά τις προκλητικές δηλώσεις του ίδιου του Έντι Ράμα στο συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων, όπου ο Αλβανός πρωθυπουργός έθεσε ευθέως τσάμικο ζήτημα και είπε ότι θα το θέσει και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Κοτζιά.

Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν έντονη: Με μια σκληρή ανακοίνωσή του ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να δείξει «πολιτικό πολιτισμό» και «πιστή εφαρμογή των αρχών της ΕΕ και σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της Ιστορίας».

Ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να συναντηθεί αύριο το πρωί με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.