Με 40% λιγότερους προϊστάμενους θα λειτουργούν από την επόμενη εβδομάδα τα υπουργεία, και με πιο συγκεντρωμένες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα νέα οργανογράμματα.

Ads

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, από τους 7.528 τμηματάρχες, διευθυντές και γενικούς διευθυντές που υπήρχαν στα ελληνικά υπουργεία, θα μείνουν στο πόστο τους 4.408. Πέραν της ιεραρχικής αλλαγής, το μέτρο αυτό φέρνει και μισθολογικές αλλαγές σε αυτούς που «κόβονται», οι οποίοι θα πάψουν να παίρνουν το σχετικό επίδομα για διευθυντικές θέσεις που κυμαίνεται από 35 έως 100 ευρώ, κατά περίπτωση.

Η απογραφή των υπηρεσιών έχει δείξει πως το 50% των τμημάτων του Δημοσίου έχουν προϊσταμένους αλλά διαθέτουν έως τρεις υπαλλήλους κατ’ ανώτατο, ενώ στο 20% οι επικεφαλής «είναι διευθυντές του εαυτού τους» μη έχοντας υφιστάμενους.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις τα νέα μέτρα θα επιφέρουν περιορισμό κόστους κατά 62% στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και μείωση των δομών κατά 63%. Αντιστοίχως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το κόστος ψαλιδίζεται κατά 52% και οι διάφορες διευθύνσεις ή τμήματα κατά 53%, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης υπάρχει εξοικονόμηση πόρων κατά 52%, στο υπουργείο Περιβάλλοντος κατά 46% και στο υπουργείο Οικονομικών με τη νέα διάρθρωση επιτυγχάνεται μείωση του ετήσιου δημοσιονομικού κόστους κατά 47%, ενώ οι οργανικές του μονάδες από τις 3.097 θα είναι πλέον 1.647.

Ads