Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, οι διοικητικοί υπάλληλοι του οποίου πραγματοποιούν νέα 48ωρη απεργία, συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας για τις εξελίξεις στο Ίδρυμα, κρίνοντας θετικές προτάσεις του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, η νέα αγωγή του οποίου κατά της απεργίας εκδικάζεται σήμερα στις 14:30 το μεσημέρι στο Πρωτοδικείο. Την ίδια στιγμή, οι διοικητικοί υπάλληλοι που συνδριάζουν το μεσημέρι της Δευτέρας δείχνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. 

Ads

Στις προτάσεις του υπουργού, που έκρινε θετικές η Σύγκλητος, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων νομοθετική ρύθμιση ώστε οι υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία να τεθούν σε διαθεσιμότητα, και στη θέση τους να επιστρέψουν ισάριθμοι συνάδελφοί τους. Αυτό συμβαίνει καθώς μαζί με όσους τέθηκαν σε αυτοδίκαιη αργία, ο αριθμός των υπαλλήλων που μπαίνει σε καθεστώς διαθεσιμότητας ξεπερνά το εκτιμώμενο πλεονάζον προσωπικό. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών ζητά αναλυτικά: 

  • Επιστροφή του διοικητικού προσωπικού στις θέσεις του προκειμένου να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο σε όλο του το εύρος.
  • Ανάκληση της παραπομπής στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, με άμεση Υπουργική Απόφαση που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.
  • Αναμοριοδότηση από το αρμόδιο Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο των απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων ύστερα από ταυτοποίηση των στοιχείων τους από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού του Πανεπιστημίου
  • Διευθέτηση του ζητήματος των διοικητικών υπαλλήλων που κατέχουν τα σχετικά προσόντα να ενταχθούν σε θέσεις της κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ).
  • Δημιουργία οργανικών θέσεων στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση Οργανισμού του ΕΚΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν από διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας
  • Μέριμνα της Συγκλήτου, ώστε έως την τελική διευθέτηση του θέματος των διαθεσιμοτήτων, να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του ΕΚΠΑ, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), από κονδύλια τα οποία θα διεκδικήσει το Πανεπιστήμιο από το Υπουργείο Παιδείας.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος χαιρέτισε την απόφαση της Συγκλήτου χαρακτηρίζοντάς την σημαντική και υπεύθυνη για το άνοιγμα του Πανεπιστημίου. «Aπό κοινού με τις πρυτανικές αρχές και των 8 Ιδρυμάτων, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους, ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων και την άμβλυνση των συνεπειών από το μέτρο της διαθεσιμότητας» πρόσθεσε. Όπως είπε με την άμεση έναρξη των μαθημάτων, το υπουργείο Παιδείας θα προβεί  στις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές του ΕΚΠΑ. 

Από την πλευρά της, η σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ζήτησε την αναστολή της απόφασης για τη διαθεσιμότηταΥπενθυμίζεται πως νέα τριήμερη απεργία για Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή έχουν εισηγηθεί στην ομοσπονδία τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι την Τρίτη θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση προκειμένου να εξετάσουν την πρόταση των πέντε σημείων του υπουργείου Παιδείας για τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων.
 
Η σημερινή γενική συνέλευση του συλλόγου ακυρώθηκε, μετά την προσφυγή του Δημοσίου στη δικαιοσύνη, με το αίτημα να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η 48ωρη απεργία που πραγματοποιούν οι υπάλληλοι σήμερα και αύριο. Γενική συνέλευση πραγματοποιούν την Τρίτη και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις τους.

Ads

 

Διαβάστε σχετικά: Άρση της απόφασης για διαθεσιμότητα διοικητικών ζητά η Σύγκλητος του ΕΜΠ

Ακόμη, με τον πρύτανη του ΑΠΘ και προεδρεύοντα της Συνόδου των Πρυτάνεων, Γιάννη Μυλόπουλο, συναντήθηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει  με τις πρυτανικές αρχές, κατόπιν καλέσματός του, για συζήτηση περί της «επόμενης ημέρας». Λίγο πριν την συνάντησή του με τον υπουργό, ο κ. Μυλόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση με τρεις προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης στα πανεπιστήμια. Αυτές είναι: 

1. Να αποσυρθεί άμεσα η διαπιστωτική πράξη της διαθεσιμότητας που υπέγραψε ο υπουργός, για τους εξής λόγους:
– Τόσο ο συνολικός αριθμός των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων, όσο και η κατανομή του στα 8 πανμια υπολογίστηκαν αυθαίρετα, χωρίς αξιολόγηση των δομών των ιδρυμάτων και χωρίς τεκμηρίωση για τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν.
– Η μοριοδότηση των υπαλλήλων στηρίζεται στις ατομικές δηλώσεις τους, οι οποίες όπως ενημέρωσα με επιστολή μου την Τετάρτη 20/11/2013 τον υπουργό, βρίθουν σφαλμάτων και ανακριβειών. Το ΑΠΘ προσφέρθηκε να συνεργαστεί με το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο, τον ΑΣΕΠ και το υπουργείο για την αποκατάσταση των λαθών, αλλά η προσφορά αγνοήθηκε και η διαπιστωτική πράξη της διαθεσιμότητας εξεδόθη την επομένη, χωρίς διόρθωση των σφαλμάτων. Η εκ των υστέρων, μετά την έκδοση δηλαδή της διαπιστωτικής πράξης, εξέταση των ενστάσεων, συνιστά διαδικασία πρωτόγνωρη για το ελληνικό δημόσιο και μη αποδεκτή. 
– Η διαπιστωτική πράξη δεν υπογράφεται από τους κατά νόμο αρμόδιους για τη διοίκηση των πανεπιστημίων και συνεπώς θα ακυρωθεί στα δικαστήρια ύστερα από τις αιτήσεις – προσφυγές που είναι βέβαιον ότι θα κατατεθούν.

2. Να συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου και Συνόδου Πρυτάνεων μια μέθοδος αξιολόγησης των διοικητικών δομών των ιδρυμάτων, καθώς και τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες των ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων. Για τον καθορισμό των παραμέτρων που θα χρησιμοποιηθούν να ληφθεί υπόψη η διεθνής εμπειρία. Η αξιολόγηση να εφαρμοστεί εντός 10 ημερών σε όλα τα πανμια κατά τρόπο διαφανή και ενιαίο. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής να συμφωνηθεί εξ αρχής ότι θα γίνουν αποδεκτά από όλες τις πλευρές.

3. Το πλήθος των πλεοναζουσών ή ελλειπουσών θέσεων προσωπικού ανά ίδρυμα, όπως αυτές θα προκύψουν από την αξιολόγηση, να αποτελέσει τη νέα βάση για την κινητικότητα των διοικητικών υπαλλήλων στα πανμια. Στα νέα αυτά δεδομένα, να συνυπολογιστούν και οι θέσεις που κάθε ίδρυμα έχασε στην προηγούμενη φάση της διαθεσιμότητας. 

Παράλληλα, στοιχεία που αφορούν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη μοριοδότηση των υπαλλήλων των οκτώ ΑΕΙ που τίθενται σε διαθεσιμότητα ζητεί από το αρμόδιο Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος. Σε επιστολή του, που κοινοποιείται στους υπουργούς Παιδείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «οι υπηρεσίες του ιδρύματος διαπίστωσαν ότι στους τελικούς πίνακες κατάταξης των υπαλλήλων των Πανεπιστημίων υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις, μεταξύ των οκτώ ΑΕΙ, στον τρόπο μοριοδότησης των προσόντων των υπαλλήλων», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «από τους υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί με μετατροπή της σχέσης εργασίας τους βάσει των ρυθμίσεων του π.δ.164/2004, άλλοι έχουν μοριοδοτηθεί με 0 και άλλοι με 20 μόρια».

Η πρόταση του Αρβανιτόπουλου
 
Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων σχεδιάζει και υλοποιεί σταθερά την κυβερνητική στρατηγική επιλογή της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης.

Με τη διαθεσιμότητα των 1165 Διοικητικών Υπαλλήλων ολοκληρώθηκε η διαχείριση του πλεονάζοντος προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Παράλληλα, αρχίζει άμεσα η διαδικασία της Πανεπιστημιακής Κινητικότητας για την επανατοποθέτηση των 650 εξ αυτών.
 
Το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα εξετάσει εντός των προσεχών ημερών, όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών που προέκυψαν από ανακριβείς δηλώσεις στοιχείων από απογραφόμενους υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια της απογραφής τους. Η υποβολή των ενστάσεων πρέπει να συνοδεύεται από τις σχετικές βεβαιώσεις πιστοποίησης των αιτιάσεων από τις Διευθύνσεις Διοικητικού/ Προσωπικού του οικείου Πανεπιστημίου.
Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων θα συμβάλει στις μεταρρυθμιστικές  δράσεις και τη συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – όπως και των υπολοίπων ιδρυμάτων – με στόχο την κατάρτιση και έγκριση του Οργανισμού τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια υπο-στελέχωση βασικών λειτουργιών προκύψει, θα αντιμετωπιστεί με δια-ιδρυματική κινητικότητα από Διοικητικούς Υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.   
 
Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, εκπληρώνοντας σταθερά το στόχο της ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, προέβη το 2013 στην πρόσληψη 454 μελών Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και θα προβεί εντός του 2014 στην πρόσληψη άλλων  400. Προσλήψεις νέων επιστημόνων, που εκκρεμούσαν την τελευταία πενταετία και οι οποίες αναβαθμίζουν το διδακτικό και ερευνητικό δυναμικό των ιδρυμάτων και θέτουν φραγμό στην «διαρροή επιστημονικού δυναμικού» στο εξωτερικό.  
 
Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων ολοκληρώνει εντός του έτους την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων. Συνεπώς, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και η επανατοποθέτηση του διοικητικού προσωπικού θα πραγματοποιηθεί χωρίς  τις επικαλύψεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα σε διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κατέχουν τα σχετικά προσόντα, να τοποθετηθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 79 του Ν. 4009.
 
Τέλος, το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων διαπιστώνει ότι λόγω της μη απογραφής ενός σημαντικού αριθμού διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εκ του νόμου τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ο συνολικός αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που αφαιρούνται από το δυναμικό του ΕΚΠΑ υπερβαίνει τους πλεονάζοντες που καταργούσε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση της 13ης Οκτωβρίου. Γι’ αυτό προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους. 

Όλα αυτά προϋποθέτουν ανοιχτά Πανεπιστήμια.